ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 10/10/2016

Cullar i Bassols, Alexandre
Olot (Garrotxa), 18 de setembre de 1913 - Olot (Garrotxa), 2 de gener de 2006

Àrees de treball: Pintura del segle xx / Arts decoratives

Alexandre Cuéllar i Bassols, després de cursar el batxillerat a l’Escola Pia d’Olot, es llicencià en dret i administració local per la Universitat de Barcelona. Del 1943 al 1957 exercí com a secretari de l’Ajuntament de Sa Pobla a Mallorca, on és recordat per haver estat l’impulsor de la incorporació del ball dels caparrots a les festes de Sant Antoni. Poc després, entrà com a secretari municipal a la seva ciutat natal, i ocupà aquest càrrec durant vint anys (1959-1978).

Durant l’estada a la universitat feu amistat amb diversos escriptors, entre els quals destaca Joan Teixidor. Fou en aquest context que decidí compaginar la seva vida professional amb l’escriptura, i cultivà nombrosos gèneres, com ara el teatre, la narrativa, els articles periodístics, les guies, la literatura memorialista i els guions radiofònics (durant molts anys fou el director del quadre de veus de Ràdio Olot). Pel que fa a la faceta d’historiador, publicà biografies i diversos estudis d’àmbit local, centrats en les tradicions, les arts aplicades, l’arquitectura i l’art, com ara El pintor Ivo Pascual. Biografia íntima (1983), Els sants d’Olot. Història de la imatgeria religiosa d’Olot (1985), Cinc pintors olotins (amb perfils biogràfics de Vicenç Solé Jorba, Ramon Barnadas, Joaquim Marsillach, Pere Gussinyé i Josep Pujol; 1988), Els gegants d’Olot (1989), El Teatre Principal d’Olot (1989), El Ball Pla d’Olot (1996), Paisatges viscuts. Un cop d’ull al Museu Comarcal de la Garrotxa (1999), Ràdio Olot. 50 anys (2001) i Olotins a contrallum. Vint-i-cinc retrats al vol (2003). També feu guies turístiques de la ciutat d’Olot. Els seus articles es publicaren a Revista de Estudios de la Vida Local, ¡Arriba España!, Doble Set, Diari de Girona, Revista de Girona i La Comarca d’Olot.

Es pot completar aquesta informació a:
  — Institució de les Lletres Catalanes


Miquel-ngel Codes Luna

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí