ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 06/06/2016

Graupera Graupera, Joaquim
Matar (Maresme), 25 de mar de 1963

Àrees de treball: Art preromnic / Art romnic / Art gtic / Arquitectura romnica / Orfebreria / Historiografia

Joaquim Graupera Graupera és llicenciat en geografia i història per la Universitat de Barcelona (1981-1986). Després de fer el curs de doctorat Art i quotidianitat (1994-1996) al Departament d’Història de l’Art, va obtenir el títol de llicenciat en grau en història de l’art per la Universitat de Barcelona (1998) amb la tesi de llicenciatura L’arquitectura preromànica i romànica en el Baix Maresme. L’any 2004 va assolir el diploma d’estudis avançats d’història de l’art a la Universitat de Barcelona amb la qualificació d’excel·lent. Finalment, es va doctorar en història de l’art per la Universitat de Barcelona l’any 2012, amb la tesi doctoral L’art gòtic al Baix Maresme (segles xiii al xvi). Art i promoció artística en una zona perifèrica del comtat de Barcelona, dirigida per la doctora Francesca Español i Bertran.
  Ha treballat com a professor associat al Departament d’Història de l’Art (Facultat de Geografia i Història de la Universitat de Barcelona), on va impartir la matèria art de les civilitzacions antigues el curs 2013-2014. També ha impartit docència en els cursos «Arquitectura i formes artístiques medievals: ús i funció, II» (2008); «L’artista medieval, I» (2014) i «L’artista medieval, II» (2015) en el marc de la Universitat d’Estiu de la Universitat de Lleida a la Seu d’Urgell. Des del 1989 treballa com a docent de l’àrea de ciències socials a l’Escola Pia Balmes de Barcelona, on també ha exercit les funcions de tutor de diferents promocions de batxillerat unificat polivalent (BUP), curs d’orientació universitària (COU), ensenyament secundari obligatori (ESO) i batxillerat, així com les funcions de cap de departament de ciències socials i director pedagògic de batxillerat (2003-2005).

Pel que fa a la recerca, s’ha especialitzat en l’àmbit del patrimoni artístic medieval, especialment de la comarca del Maresme, sobre el qual ha publicat diverses monografies, com ara L’arquitectura religiosa preromànica i romànica en el Baix Maresme, vol. i (Argentona, La Comarcal, 2001); L’arquitectura religiosa preromànica i romànica en el Baix Maresme. Monografies, vol. ii (Argentona, La Comarcal, 2003), i juntament amb el fotògraf Anton Briansó, El Maresme (el Vendrell, March, 2007).
  Ha participat en diversos congressos nacionals i internacionals, cursos i seminaris, i ha publicat diversos opuscles i articles sobretot en l’àmbit de la història i el patrimoni. També col·labora des del 2007 amb el programa de ràdio El Racó, amb l’objectiu de difondre la història i el patrimoni local a Mataró Ràdio (89.3 FM).
  Ha col·laborat en diverses entitats de l’àmbit local. Ha estat cofundador del Grup d’Història del Casal de Mataró, on ha desenvolupat diversos càrrecs a la junta directiva des de l’inici fins a l’any 2012, on va crear la Secció d’Estudis Medievals i va dirigir les Jornades d’Història i Arqueologia del Maresme. Actualment, és director del simposi biennal In Maritima, Simposi sobre Història, Cultura i Patrimoni del Maresme Medieval, organitzat conjuntament amb el Museu Arxiu de Vilassar de Dalt. També ha estat membre del Grup d’Amics de l’Art Romànic del Museu Comarcal del Maresme (1982-1989); membre de l’equip del Museu Arxiu de Santa Maria de Mataró (1982-1987) i soci fundador i vocal de l’associació Amics de Puig i Cadafalch (2012-2014). Des del 2009, forma part de la Junta Directiva d’Amics de l’Art Romànic, societat filial de l’Institut d’Estudis Catalans, com a secretari.
  Ha obtingut diversos premis, com ara el Premi CIRIT per a Fomentar l’Esperit Científic del Jovent 2002, per la codirecció del treball de recerca de batxillerat de l’alumna Marina Nogué i Pich de l’Escola Pia Balmes de Barcelona, L’excavació arqueològica, teoria i pràctica, juntament amb Joaquim Gratacòs i Pérez. Va ser finalista, com a integrant de l’equip del programa El Racó, de Mataró Ràdio, de la vint-i-tresena edició del Premi Rosalia Rovira (Granollers, 2008), en l’apartat B, dedicat a un programa de producció pròpia emès per una ràdio municipal d’una població superior als quinze mil habitants. També va obtenir el segon premi Blocs Maresme, Millor Bloc de Societat, pel blog Maresme Medieval, atorgat el 24 d’octubre de 2009 a l’Auditori de Can Comas, de Pineda de Mar, pel Diari Maresme, i la primera Beca de Recerca Local d’Alella pel treball Els Desplà com a promotors d’art (Alella, 2011).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Maresme Medieval (blog)



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí