ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 06/06/2016

Justo Fernndez, Isabel
Valncia, 4 d'octubre de 1975

Àrees de treball: Art del segle xix / Art del segle xx / Art i gnere / Crtica dart

María Isabel Justo Fernández és doctora en història de l’art per la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València i llicenciada en belles arts per la Universitat Politècnica de València. Forma part de l’Asociación Española de Críticos de Arte (AECA), el comitè d’experts del Centre d’Art d’Època Contemporània (CAEM) de la Universitat de Lleida i és vocal de la Institució Joaquín Sorolla d’Investigació i Estudis de la Generalitat Valenciana.

En aquesta Institució, ha desenvolupat una labor de disseny i producció de projectes culturals com a gestora autònoma, entre els quals destaquen la publicació de nou títols sobre les manifestacions artístiques i culturals del canvi del segle xix al xx (com la moda o el desenvolupament de la medicina), la repercussió internacional de l’obra Joaquín Sorolla i l’estudi de la seva pintura i la influència d’aquesta en els artistes de les generacions següents, tant a València com internacionalment. També es poden citar treballs digitals de divulgació cultural, en aquest mateix marc institucional, com la Ruta Sorolla, un recorregut virtual per la València que va pintar, viure i imaginar l’artista. En el marc d’aquests treballs amb la Institució Sorolla, destaca el comissariat d’algunes de les seves exposicions i la publicació dels llibres Autorretrats. Joaquín Sorolla Bastida (en solitari) o Vestits per a posar, conjuntament amb Victòria Liceras. Va iniciar l’estudi i la investigació sobre la figura de Joaquín Sorolla en el canvi del segle xix al xx en treballs en què ha col·laborat des del 2005 amb historiadors i especialistes com Facundo Tomás, Felipe Garín, Sofía Barrón, Marina Moya, Víctor Lorente Sorolla i Blanca Pons-Sorolla. Cal citar especialment la transcripció i l’edició dels tres epistolaris del pintor que va publicar la Generalitat Valenciana en l’editorial Anthropos (Rubí).
  També destaca la coedició de les actes dels congressos internacionals d’art i literatura Pigmalión o el amor por lo creado (2005) i Miradas sobre España (2011), tots dos dirigits per Facundo Tomás i publicats per Anthropos. Paral·lelament a aquesta activitat i fruit del seu treball d’investigació doctoral sobre la imatge de la dona, cal citar el comissariat de l’exposició «Hereues de las majas de Goya» i el catàleg homònim, realitzada a la Fundació Bancaixa de València entre els anys 2014 i 2015; així mateix va dirigir un cicle de conferències sobre la imatge de la dona en la pintura de canvi de segle per a clausurar l’exposició. A més d’aquestes investigacions sobre la imatge de la dona i les figures de l’art valencià de distintes èpoques com Salvador Tuset, José Capuz o Equipo Crónica (algunes d’aquestes han estat materialitzades en exposicions, comunicacions i participacions de congressos a The Hispanic Society of America de Nova York, la Real Academia de España en Roma i la Universitat de Colònia), els interessos d’Isabel Justo l’han portat a investigar sobre la imatge de l’home per a comprendre millor què ocorre amb la imatge de la dona en les manifestacions artístiques i publicitàries dels canvis del segle xix al xx i del segle xx al xxi. Es pot citar l’article «La representación contemporánea del cuerpo desnudo» (Olivar, La Plata, 2011) o el capítol «La imagen del hombre en la pintura de J. Sorolla. Construcción del objeto sexual masculino», a Claudia Hammerschmidt (ed.), Paradojas de la modernidad (Jena, Friedrich-Schiller-Universität Jena, 2015).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Revista Olivar
  — Autoretrats. Joaquín Sorolla Bastida (València, Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, 2012; versió en valencià a les p. 65-96)
  — Ruta Sorolla 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí