ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 06/06/2016

Alcoy i Pedrs, Rosa
Barcelona, 15 d'agost de 1959

Àrees de treball: Pintura gtica / Modernisme / Vitralleria / Miniatura i histria del llibre

Rosa Alcoy i Pedrós, filla del pintor Eduard Alcoy, és catedràtica d’història de l’art a la Universitat de Barcelona (UB), creadora i directora del grup de recerca consolidat Emac Romànic i Gòtic i coordinadora, d’ençà del 1997, de diversos projectes per a la catalogació i estudi de l’art català conservat fora de Catalunya, així com d’unes Accions integrades Itàlia-Espanya. Dirigeix la revista Matèria. Revista Internacional d’Art, del Departament d’Història de l’Art de la UB, del qual va ser cap d’estudis (2008-2012), on és membre de les comissions de doctorat i del Màster d’Estudis Avançats en Història de l’Art. Va coordinar el projecte Xarxes docents per a l’art medieval a Catalunya (MQD, 2006-2008). És experta en pintura medieval i ha publicat també estudis sobre escultura gòtica i art dels segles xix i xx. Guardonada amb diferents premis, entre els quals destaquen el Premi Iluro de monografia històrica i el Premi Vilafranca, ha coordinat catàlegs i ha comissariat diverses exposicions. És autora de diversos llibres, com ara El cementiri de Lloret de Mar. Indagacions sobre un conjunt modernista (1990), Pintures del gòtic a Lleida (1990), Joan Mates. Pintor del gòtic internacional (1997), El retaule de Santa Anna del castell de l’Almudaina i els seus mestres (2000), Eduard Alcoy a Mataró (2000), Sant Jordi i la princesa (2004) i La Catalogna e Bizancio dal romanico al gotico (2014).

Va dedicar la seva tesi, amb el Premi Extraordinari de Doctorat (1989), al taller dels Bassa i ha fet nombroses incursions en l’estudi de la pintura, la miniatura i el vitrall medievals. És col·laboradora del Corpus Vitrearum Medii Aevi (CVMA) de Catalunya de l’Institut d’Estudis Catalans i, el 2014, va publicar un estudi extens sobre l’Evolució estilística del vitrall medieval a Catalunya (CVMA). Ha curat l’edició de diversos volums internacionals, entre els quals destaquen El Trecento en obres (2009), Contextos 1200 i 1400 (2012) i Art fugitiu (2014), a més d’altres publicacions del grup Emac. Té especial interès pels estudis de pintura, iconografia i teoria de l’art, i per la il·lustració de manuscrits, camp en què destaquen contribucions sobre el Llibre d’Hores de Maria de Navarra, el Saltiri anglo-català de París (ed., M. Moleiro) i altres còdexs vinculats al taller i a l’entorn de Ferrer Bassa. Ha estat assessora científica de l’exposició «Hagadàs Barcelona. L’esplendor jueu del gòtic català» (Museu d’Història de Barcelona, Barcelona, 2015).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Rosa Alcoy i Pedrós (currículum personal) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí