ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Casanovas Gimnez, Maria Antnia
Barcelona, 12 de mar de 1951

Àrees de treball: Cermica / Colleccionisme dart / Museografia

Maria Antònia Casanovas Giménez és llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona. Des del març del 2017 és responsable de la col·lecció de ceràmica de la Fundació La Fontana de Rupit. Del 2004 al 2016 va ser conservadora responsable del Museu de Ceràmica de Barcelona i, des del 1975 al 2004, és conservadora tècnica de la mateixa institució. Des del 1991 és membre de l’Associació Internacional de Crítics d’Art (AICA), de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (ACCA), del Consell Internacional de Museus i de la French Porcelain Society. És membre de la Junta d’Amics dels Museus de Barcelona i de l’Associació Catalana de Ceràmica. Ha col·laborat amb la Universitat de Barcelona com a conferenciant externa en diverses ocasions per tal de difondre la institució museística, el patrimoni ceràmic de la ciutat i el col·leccionisme de ceràmica en màsters i cursos a la Facultat de Ciències Econòmiques (1995), i a la Facultat de Geografia i Història (2004 i 2007-2012, 2015 i 2016). Ha dirigit i coordinat tasques de formació dels estudiants en pràctiques de la Universitat de Barcelona, de la Universitat Autònoma de Bellaterra i de la Universitat de Parma i Pàdua (Itàlia).

Ha estat comissària d’un gran nombre d’exposicions al Museu de Ceràmica, a la Fundació Francisco Godia de Barcelona, al Museu de Ceràmica de Vallauris (França)i a la Segona Biennal de Ceràmica de Corea (2003). Ha estat convidada com a conferenciant d’història de la ceràmica per diferents institucions de Barcelona i altres ciutats espanyoles, europees i nord-americanes, per tal de difondre el patrimoni ceràmic de Barcelona, fruit del col·leccionisme de la ciutat.
  Ha impartit en reiterades ocasions conferències sobre la història de la ceràmica catalana, rajoles portugueses, pisa holandesa, ceràmica de la manufactura de l’Alcora, porcellana espanyola, ceràmica de Picasso i Miró, col·leccionisme de ceràmica entre d’altres temes, a institucions de Madrid, Cuenca, Palma, Esplugues de Llobregat, París, Londres i Santa Fe de Nou Mèxic. Entre les publicacions relacionades amb temes catalans, destaquen La ceràmica catalana (1984), Breu història de la ceràmica catalana (2002) i El descobriment de la ceràmica catalana a les col·leccions privades. Segles xiv-xviii, el catàleg de l’exposició organitzada per la Fundació Francisco Godia, de la qual va ser comissària (2006). Així mateix, ha contribuït amb capítols i articles, com ara «Cerámica española» (Summa Artis, Madrid, 1997), «Las artes decorativas en España» (Summa Artis, Madrid, 2002), «Picasso y tradición» (2005), «De lo útil y lo bello. El coleccionismo de cerámica» (Goya, Madrid, 2013) i «Los fauves y la cerámica» (2016), entre d’altres. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí