ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Pags Santacana, Mnica
Barcelona, 1972

Àrees de treball: Pintura del segle xx / Arts escniques / Modernisme / Noucentisme / Avanguardes

Mònica Pagès Santacana és periodista (llicenciada en ciències de la informació per la Universitat Autònoma de Barcelona) i s’ha especialitzat en temes culturals, especialment en l’àmbit de la música clàssica i de les arts plàstiques, col·laborant en revistes especialitzades com ara Revista Musical Catalana, Ritmo, Serra d’Or o Bon Art i amb l’emissora Catalunya Música. Ha treballat en tasques de comunicació i de gestió en diversos projectes culturals, com ara la coordinació dels actes del Centenari de l’Acadèmia Granados-Marshall (2001), que dirigia Alicia de Larrocha; la fira i festival de Videoart LOOP’04 amb Art Barcelona; les Jornades sobre Patrimoni Musical amb la Fundació Pau Casals (2006); el cicle 30 Minuts de Música a la Pedrera del Festival Mas i Mas’0, a la primera temporada de concerts d’aquesta entitat (2007-2008), i al Festival de Pasqua de Cervera. Ha col·laborat en diverses ocasions amb entitats com ara el Palau de la Música Catalana, l’Auditori, la Fundació La Caixa, el Cercle del Liceu i l’Escola Superior de Música de Catalunya, entre d’altres. També ha elaborat el contingut dels webs sobre Xavier Montsalvatge, de la Fundació Victòria dels Àngels, i sobre Xavier Benguerel dins el portal ClaCa (Clàssics Catalans) de la Biblioteca de Catalunya.

Ha publicat els llibres següents: Conxita Badia. 1897-1997. Centenari del seu naixement (Barcelona, Institut Català de la Dona, 1997; Barcelona, Infiesta, 2000; col·lecció «Gent Nostra»); Gaspar Cassadó. La veu del violoncel (edicions en català i en espanyol; Berga, Amalgama, 2000); Acadèmia Granados-Marshall. Cent d’anys d’escola pianística a Barcelona (Barcelona, Acadèmia Marshall, 2001); ACA. La seva història (Barcelona, Associació Coordinadora per l’Ancianitat i Departament de Benestar Social, 2002); la primera biografia sobre el pintor Modest Cuixart, Modest Cuixart, biografia inacabada (Barcelona, Parsifal, 2003). Ha prologat i editat el llibre de Lali Bas Dalí, Els Dalí. Uns atramuntanats (Barcelona, Joventut, 2004), i és coautora de (Des)acords. Música i músiques als Països Catalans (1975-2009) (Vilanova i la Geltrú, El Cep i la Nansa, 2009). També ha traduït al català i a l’espanyol la novel·la de John W. Milton, El rossinyol abatut. Enric Granados (1867-1916). Una vida apassionada (Lleida, Pagès, 2005).
  Ha estat comissària de les exposicions següents: «Conxita Badia. Vine tu i les cançons» (Biblioteca de Catalunya, 1998), «Centenari de l’Acadèmia Granados-Marshall» (Palau de la Música Catalana i Oficina de la Generalitat a Lleida, 2001), «Cuixart» (Museu d’Art Contemporani Unió Fenosa, la Corunya, 2003), «Baldomer Gili i Roig. L’objectiu del pinzell» (Museu Morera de Lleida, 2007), «Els Nin, l’arrel de l’art» (Palau Moja de Barcelona, 2008) i «Alicia de Larrocha» (Palau de la Música, 2009). Ha estat assessora de l’exposició «Contrapunt: Enric Granados - Pau Casals» de la Fundació Pau Casals (Museu Vil·la Casals, 2005, i Museu de la Música de Barcelona, 2008). 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí