ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/12/2015

Sitjes i Molins, Xavier
Sallent (Bages), 1921

Àrees de treball: Art preromnic / Art romnic / Art gtic / Art barroc / Orfebreria

Xavier Sitjes i Molins és advocat de professió i amb una àmplia trajectòria en la vida cultural i associativa de la ciutat de Manresa. Ha dut a terme una prolífica activitat com a investigador de l’art medieval i, no tant, de l’art barroc, a les comarques de la Catalunya central. El resultat és una extensa bibliografia que inclou nombrosos articles en revistes, sobretot d’àmbit comarcal, com ara Bages —en la qual entre els anys 1958 i 1963 va publicar ininterrompudament en l’apartat «Art antic a la comarca de Bages»—; Dovella, L’Erol i Butlletí dels Amics de l’Art Romànic del Bages, així com en diversos estudis monogràfics, com ara Sant Benet de Bages. Estudi arqueològic (1973), Les esglésies pre-romàniques de Bages, Berguedà i Cardener (1977), El castell de Balsareny (1986), Esglésies romàniques de Bages, Berguedà i Cardener (1986), Els ponts medievals del Bages (1988), L’art funerari medieval a la conca alta del Llobregat (1994), El Barroc del Bages. Noves dades per al seu estudi (1997), El claustre romànic de la Seu (2000), L’argenteria i l’orfebreria al Bages. Segles x-xviii (2001), Els claustres gòtics manresans (2003), L’enginyeria militar vuitcentista al Bages (2007), Arquitectura civil medieval al Bages (2010) i Els castells i torres medievals del Bages (2014).

Els estudis de Xavier Sitjes, que gairebé sempre inclouen notícies documentals inèdites, són fruit d’un coneixement exhaustiu del territori i de la constant recerca als arxius, per la qual cosa constitueixen estimables aportacions a la història del patrimoni artístic del Bages i del Berguedà. Ha estat membre fundador del Centre d’Estudis del Bages, dels Amics de l’Art Romànic del Bages i president dels Amics de la Seu de Manresa (1979-1982).

Bibliografia sobre Xavier Sitjes i Molins: Marc Torras i Serra, «Biografia de Xavier Sitjes i Molins» (Dovella, Manresa, núm. 115, 2014, p. 53-55).


Anna Orriols Alsina

Figura: Gens Sez (Fons Ajuntament de Manresa, Arxiu Comarcal del Bages, Manresa).

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí