ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 16/06/2016

Ni Jov, Meritxell
Lleida, 31 de gener de 1979

Àrees de treball: Art romnic / Iconografia / Patrimoni

Meritxell Niñá Jové és llicenciada en història de l’art per la Universitat de Lleida (2004). L’any 2005 va obtenir una beca predoctoral com a integrant del grup de recerca Ars Picta de la Universitat de Barcelona i durant l’any 2008 va realitzar una estada al Centre d’Estudis Superiors de Civilització Medieval de Poitiers (França). Bona part dels seus treballs s’han centrat en la Seu Vella de Lleida, com ara Maria com a idea de l’Encarnació. Aproximació al programa escultòric romànic a la Seu Vella de Lleida o La redescoberta d’una catedral. La restauració monumental a la Seu Vella de Lleida. L’any 2013 va obtenir el Premi Seu Vella en la categoria investigació històrica pel treball La restauració monumental del claustre de la Seu Vella (1925-1957). Afectacions en l’escultura i el 2014 va assolir el grau de doctora per la Universitat de Lleida amb la tesi L’escultura del segle xiii de la Seu Vella de Lleida, dirigida per Immaculada Lorés.

També en possessió del títol de Màster Oficial en Gestió del Patrimoni Cultural en la branca professionalitzadora (Universitat de Barcelona, 2012), més que en la producció estrictament acadèmica, les seves línies d’interès se centren en la divulgació científica del patrimoni monumental i artístic, en especial, per bé que no exclusivament, de la ciutat de Lleida i el seu entorn. En aquest sentit, ha participat en l’estudi dels principals monuments d’època romànica de la capital del Segre (la Seu Vella, el castell del Rei / la Suda, les esglésies de Sant Llorenç o de Sant Martí, l’antic hospital de Santa Maria, el palau de la Paeria o el castell de Gardeny, entre d’altres) per a l’Enciclopedia del románico en la península Ibérica, que promou la Fundación Santa María la Real i el Centre d’Estudis del Romànic.
  També és coautora de publicacions monogràfiques dedicades a l’església de Sant Llorenç o a la Seu Nova, així com de la Guia de Lleida, que l’any 2015 va editar el Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) de la Universitat de Lleida, dirigit per Ximo Company. De la mateixa manera, ha participat en estudis i publicacions sobre patrimoni de les Terres de Ponent, com els edificis romànics de Les Garrigues, per a l’esmentada Enciclopedia del románico, o com l’Església de Santa Maria de l’Alba de Tàrrega (CAEM, 2015). És membre del comitè de redacció del dossier de la candidatura de la Seu Vella de Lleida com a patrimoni mundial per la UNESCO. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí