ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/12/2015

Jimnez-Blanco Carrillo de Albornoz, Mara Dolores
Granada (Andalusia), 2 de desembre de 1959

Àrees de treball: Art contemporani / Modernisme

María Dolores Jiménez-Blanco Carrillo de Albornoz és llicenciada en història de l’art per la Universitat Complutense de Madrid el 1982, on va obtenir posteriorment el Premi Extraordinari de Doctorat amb la tesi Aportaciones a la historia de los fondos del Museo Español de Arte Contemporáneo (1987), dirigida per Francisco Calvo Serraller. Posteriorment va realitzar el Màster en Història de l’Art i Instrucció de Museus (1990) ofert per la Universitat George Washington (Washington DC).
És professora titular d’història de l’art a la Universitat Complutense de Madrid (UCM) des del 1998, i forma part del professorat del Màster en Història de l’Art Contemporani i Cultura Visual impartit conjuntament per les universitats Complutense i Autònoma de Madrid en col·laboració amb el Museu Reina Sofia. Entre els anys 2002 i 2006 va exercir la docència a la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. També ha estat professora convidada en mestratge de curadoria en arts visuals de la Universitat Tres de Febrero de Buenos Aires el 2014.

Ha participat en diversos congressos i simposis en universitats europees i americanes, entre els quals destaca Contemporary Transatlantic Dialogues, que va codirigir amb Robert Lubar a l’Institut de Belles Arts de Nova York, i que va donar lloc al llibre col·lectiu del mateix títol (2013). Ha col·laborat amb la Phillips Collection de Washington DC (1989-1990) i el Museu Guggenheim de Nova York (1990-93). Va ser responsable d’activitats culturals de la Fundación Amigos del Museo del Prado entre els anys 1993 i 1997, i coordinadora i editora de la Guía del Prado (primera edició en paper, 2008). Des del juliol del 2013 és vocal del Patronat del Museu del Prado. Ha comissariat exposicions per al Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofia, la Fundación MAPFRE, la Sociedad Estatal para la Acción Cultural Exterior de España, la Fundación César Manrique de Lanzarote, el Centre d’Art i Naturalesa d’Osca i el Museu Lázaro Galdiano de Madrid.
  Va participar en la redacció de la cronologia del llibre España. Medio siglo de arte de vanguardia (1939-1985), editat per Francisco Calvo Serraller i publicat pel Ministeri de Cultura i l’Editorial Santillana el 1986. És autora, entre altres publicacions, de l’obra Arte y Estado en la España del siglo xx (1989); de monografies sobre Julio González (2007), Gargallo (2012) i Juan Gris (1999), i editora de Juan Gris. Correspondencia y escritos (2008). Així mateix, ha participat en obres col·lectives sobre l’art català com ara El Modernisme (2003), editada per Francesc Fontbona. Entre les seves publicacions posteriors destaquen Arte español en Nueva York / Spanish art in New York (2004) i Buscadores de belleza. Historias de los grandes coleccionistas de arte (2007; 2a ed., 2010), tots dos amb Cindy Mack; El coleccionismo de arte en España. Una aproximación desde su historia y su contexto (2013), i Una historia del museo en nueve conceptos (2014).
  Ha estat col·laboradora habitual del suplement La Vanguardia. Cultura/s, de Barcelona, i ha pronunciat més d’un centenar de conferències sobre temes relacionats amb la història de l’art del segle xx, museus i col·leccionisme. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí