ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/12/2015

Guerrero Lovillo, Jos
Olvera (Cadis, Andalusia), 24 de setembre de 1919 - Sevilla (Andalusia), 20 d'octubre de 1996

Àrees de treball: Miniatura i histria del llibre / Art gtic / Pintura del segle xviii / Pintura del segle xix

José Guerrero Lovillo era llicenciat en filosofia i lletres per la Universitat de Sevilla. Es doctorà a la Universitat de Madrid el 1946, amb una tesi sobre les miniatures de Las Cantigas, que fou publicada el 1949 per l’Institut Diego Velázquez del Consell Superior d’Investigacions Científiques, en el que seria la seva publicació principal. Fou professor ajudant del Laboratorio de Arte de la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Sevilla i després hi fou adjunt per oposició de la càtedra d’història de l’art del doctor José Hernández Díaz. Formà part de diverses acadèmies, especialment de la de Santa Isabel de Hungría, de Sevilla, de la qual fou membre numerari des del 1970.

La seva obra escrita és miscel·lània i centrada en el marc andalús, i es pot dedicar tant a l’art islàmic, com al medieval, al barroc o al romàntic. El 1957 guanyà la càtedra d’història general de l’art de la Universitat de Barcelona, la qual ocupà fins al 1969, quan per concurs de trasllat assolí la càtedra d’història de l’art de la Universitat de Sevilla. Ja anys abans d’integrar-se Guerrero a la vida acadèmica barcelonina, edità algunes obres a editorials catalanes: Josep Gudiol li encarregà el volumet Sevilla (1952), per a la sèrie «Guías Artísticas de España» de l’Editorial Aries, i publicà la guia La catedral de Sevilla per a l’Editorial José M. Bosch (1954). En els seus dotze anys a Catalunya, a part de la seva tasca docent —fou l’únic catedràtic d’història de l’art a la Catalunya de l’època—, no participà gaire en l’estudi de temes del país, però sí que continuà participant en iniciatives d’editorials catalanes, com les nombroses versions espanyoles que feu de monografies divulgatives d’art en l’Editorial Toray.

Bibliografia sobre José Guerrero Lovillo: José F. Acedo Castilla, «Perfil humano del profesor José Guerrero Lovillo» (Minervae Baeticae, Sevilla, núm. 25, 1997, p. 31-37), i E. Gómez Piñol, «Perfil humano de D. José Guerrero Lovillo», J. Hernández Díaz «Guerrero Lovillo, historiador de Arte» i A. de la Banda y Vargas, «Guerrero Lovillo en la Academia de Bellas Artes» (Boletín de Bellas Artes, Sevilla, 2a època, núm. 25, 1997).


Francesc Fontbona

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí