ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/12/2015

Bletter, Rosemarie
Heilbronn (Alemanya), 27 de febrer de 1939

Àrees de treball: Arquitectura del segle xx / Modernisme

Rosemarie Bletter és historiadora de l’arquitectura i professora universitària. Nascuda a Alemanya amb el nom de Rosemarie Haag, té la nacionalitat americana i es va casar en primeres núpcies amb Robert Bletter, cognom amb què és coneguda. Va cursar els estudis a la Universitat de Columbia (1973), els quals va completar amb la seva tesi de llicenciatura sobre la figura de l’arquitecte modernista català Josep Vilaseca i Casanovas (Barcelona, 1848-1910). Per a l’execució d’aquell treball, que va ser publicat el 1977 pel Col·legi d’Arquitectes de Catalunya i Balears (El arquitecto Josep Vilaseca i Casanovas. Sus obras y dibujos), Bletter va viatjar a Barcelona, on va poder tenir accés directe als documents, plànols, dibuixos i àlbums de fotografies de l’arquitecte, que conservava la família. També va entrar en contacte i va rebre l’assessorament d’Oriol Bohigas, David Mackay i Joan Bassegoda, a Barcelona, i als Estats Units, de Judith Rohrer i del seu professor, George R. Collins, que va escriure la introducció del llibre i que es va emportar a Nova York, a l’Arxiu Català de la Universitat de Columbia, bona part de la documentació de Vilaseca, per donació de la seva família. Aquesta monografia va ser una aportació inestimable a la historiografia catalana sobre la vida i l’obra d’un dels arquitectes catalans de l’època de la Renaixença que més influència va tenir, com a professor de l’Escola d’Arquitectura de Barcelona i com a professional liberal, en les promocions d’arquitectes de les quals van sortir figures tan significatives i tan representatives del Modernisme o de l’eclecticisme català com ara Josep Domènech i Estapà, Enric Sagnier i Villavecchia, Josep Font i Gumà, Antoni M. Gallissà i Soqué, Bonaventura Bassegoda i Amigó i Josep Puig i Cadafalch, entre d’altres.

La trajectòria professional de Bletter es va adreçar a l’especialització en arquitectura europea i americana dels segles xix i xx. Entre els seus estudis i escrits destaquen els relacionats amb l’art déco, l’expressionisme alemany i els principis de l’arquitectura moderna i les seves aportacions americanes. Ha exercit la docència a la Universitat de Yale (New Haven, EUA); a l’Institut de Belles Arts de la Universitat de Nova York i al Centre d’Estudis de Postgrau de la Ciutat Universitària de Nova York (CUNY), entre altres institucions, i ha dirigit nombroses tesis doctorals a historiadors de l’art americans. També ha organitzat o comissariat exposicions relacionades amb aquests temes, com ara «Skyscraper Style» (Museu de Brooklyn, Brooklyn, 1975), «High Styles: Twentieth Century American Design» (Museu Whitney d’Art Americà, Nova York, 1985) i «US Design: 1975-2000» (Museu d’Art de Denver, Denver, 2003). De la seva producció historiogràfica destaquen, fonamentalment, els llibres dedicats a arquitectes i a l’arquitectura no catalans, llevat del ja esmentat dedicat a Vilaseca. L’any 2011, el Departament d’Història de l’Art del Centre d’Estudis de Postgrau de la CUNY, va organitzar un simposi sobre arquitectura moderna i contemporània en homenatge a Rosemarie Haag Bletter, amb motiu de la seva jubilació en aquest centre.


Raquel Lacuesta Contreras

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí