ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Soler vila, Xavier
Barcelona, 5 de maig de 1967

Àrees de treball: Pintura del segle xix / Pintura del segle xx / Escultura del segle xix / Escultura del segle xx / Gravat / Dibuix / Modernisme

Xavier Soler Àvila és llicenciat en història de l’art per la Universitat de Barcelona l’any 1998. Treballa a la Unitat Gràfica de la Biblioteca de Catalunya des del 1990, on sha especialitzat en diversos materials grfics com ara estampes, gravat popular (romanos, auques i goigs), dibuixos i en Ephemera, aix com catlegs deditors i d'exposicions i subhastes dart. Ha participat, entre altres projectes, en l’el·laboració del Catàleg del Museu del Llibre Frederic Marès (Barcelona, Biblioteca de Catalunya, 1994).

És autor de la monografia «L’escultor Josep Maria Barnadas i Mestres (1867-1939)» (Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Barcelona, 2002), i de l’article «L’obra escultórica de Josep M. Barnadas a Granollers» per a Lauro (Revista del Museu de Granollers, Granollers, 2005), on aprofundeix en aspectes de la primera.
  Va participar amb els capítols «La Colla del Safrà i les seves derivacions» i «El gravat popular» a la guardonada obra col·lectiva, dirigida pel doctor Francesc Fontbona, El Modernisme (Barcelona, L’Isard, 2002-2004).
  És coautor del llibre El dibuix a Catalunya. 100 dibuixants que cal conèixer (Barcelona, Associació Conèixer Catalunya [ACCAT] i Pòrtic, 2004), amb els capítols sobre els dibuixants Jaume Pahissa, Pau Roig, Antoni Caba, Francesc Domingo i Ricard Canals. Tanmateix, participà en la selecció d’obres per a l’exposició itinerant homònima, i fou membre de la Comissió Executiva de l’ACCAT per a la creació de l’Espai Permanent del Dibuix Català.
  Entre el 2005 i el 2006 participà en el Diccionario biográfico español (Madrid, Real Academia de la Historia, 2009-2012) amb les biografies dels artistes Josep Maria Barnadas, Antoni Caba, Simó Gómez, Francesc Masriera, Josep Masriera, Francesc Miralles, Jaume Pahissa, Ramon Pichot, Andreu Solà i Estanislau Torrents.
  També és l’autor de l’estudi «La figura elegant i la figura realista» (Antoni Caba, Simó Gómez, Francesc Masriera, Francesc Miralles, Francesc Torrents d’Amat) que es troba dins l’obra Artistes catalans. Pintors. Romanticisme i Realisme al segle xix (Barcelona, Nova Catalunya, 2008).
  Ha participat com a comunicant al X Congrés de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Dilemes de la fi de segle, 1874-1901 (27-30 de novembre de 2007), amb el treball «Els pintors postmodernistes i la Barcelona de final del segle xix», el resum del qual fou publicat a la revista Barcelona Quaderns d’Història (Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona, Barcelona, 2010), i el text íntegre al web de l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.
  Ha col·laborat també en el catàleg de l'exposició Realisme(s). L’empremta de Courbet (Barcelona, Museu Nacional d’Art de Catalunya, 2011), arran dels seus treballs sobre el pintor barceloní Simó Gómez Polo. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí