Ha escrit treballs d’investigació, textos de presentació de catàlegs i ha publicat articles en revistes especialitzades, entre els quals destaquen «Art en sec» (Negre+Terra, Barcelona, 1986), revista editada per J. J. Tharrats, dedicada monogràficament a la producció artística i literària del Baix Camp; «Som una nació? Símbols, anècdotes i voluntat nacional en els cartells de la transició democràtica a Catalunya» (Universitas Tarraconensis, Facultat de Filosofia i Lletres, Tarragona, 1987); Catàleg del Museu de Valls (Valls, Ajuntament de Valls, 1991), i «El paisatge de Tarragona en la pintura catalana d’avantguarda», a Joaquim Mir. Pintures del Camp de Tarragona (Barcelona, Fundació La Caixa, 1991).
Va assessorar la Fundació Caixa de Barcelona i La Caixa per Tarragona entre els anys 1985 i 2001. Va organitzar nombroses exposicions i cicles de conferències, com ara L’escola del Camp i l’Arquitectura del Renaixement a Catalunya, i mostres de promoció d’artistes del Camp de Tarragona, com ara «Ceràmica Nova», «Art Fora Muralla», «Sediments Formals» i «Resídua», entre d’altres, i mostres individuals, com ara «Marcel Pey», «Joaquim Chancho», «Gonzalo Lindín» i «Joan Rom», així com les antològiques «Hortensi Güell» (1993), «Jaume Mercadé» (1994) i «Joan Rebull» (1999).
El 2002 va impartir «Els fonaments de l’art modern», complement de l’exposició «De Renoir a Picasso» (Caixaforum, Barcelona). El 1999 va escriure el catàleg i va comissariar l’exposició antològica «Jordi» (Jordi Mercadé) per al Museu de Valls i el Centre d’Art Santa Mónica de Barcelona. El 2001 va comissariar l’exposició i va redactar el catàleg La ciutat il·luminada per les Festes Decennals de la Candela de Valls, amb Eulàlia Valldosera, Carles Pujol, Dolors Puigdemont, Jordi Soler, Albert Macaya, Antoni Abad, Tom Carr, Eloi Puig i Eugènia Balcells.
És directora de la pàgina web Artiga, revista d’art i pensament (Tarragona, Ajuntament de Tarragona, 2002), dedicada a la difusió d’artistes contemporanis del Camp de Tarragona i de l’exposició a la xarxa «Espais Vitals» dins el cicle Visions de Futur. El 2004 va coordinar el projecte d’art digital a la xarxa TRAOA, de l’artista Àngel Pomerol. Va comissariar i va escriure el catàleg de Galeria Adrià, un punt de referència en l’art dels anys setanta a Catalunya (Valls, Museu de Valls, 2006) i de l’exposició UN NUS. Compromís i mètode per a un projecte d’art contemporani (Valls, Museu de Valls, 2007). El 2006 va fundar a Tarragona Artiga. Revista d’Art i Pensament Contemporani, amb Antonio Salcedo, Cèlia del Diego i Ivan Favà. El 2009 va impartir a Caixa Forum Barcelona el curs Joaquim Mir. El context de la pintura. Va publicar el llibre Martí Royo. La terra i el foc, un entorn creatiu (Tarragona, Diputació de Tarragona, 2011). Va comissariar i va escriure el catàleg de l’exposició Grup de Tarragona 1970-1972 (Tarragona, Fundació Caixa Tarragona, 2011). El 2012 va comissariar tres exposicions d’homenatge a Joaquim Chancho al Museu d’Art Modern de Tarragona, al Museu de Valls i a la Sala Gaudí de Riudoms. Va publicar el llibre Chancho, els desplaçaments de la pintura (Tarragona, Diputació de Tarragona / Viena, 2013).
Ha publicat més de tres-cents articles en premsa, a Reus Diari, Diari de Tarragona, La Vanguardia, Catalunya Nova, Avui (1989-1995) i El Punt (edició Tarragona, 1996-2004; edició Catalunya, 2004-2005). Ha fet col·laboracions a Art. Guia de Catalunya i Balears, Tascó, Espais, El Guia, Presència i Transversal.
Ha guanyat diversos premis, entre els quals destaquen la Beca Padrol Rius d’estudis artístics (1968-1972), el Premi Espais a la Crítica d’Art (1990 i 2003), la Beca de Recerca de la Generalitat de Catalunya (2006) i la Beca Lluís Saumells de la Diputació de Tarragona (2008). En l’àmbit docent, ha publicat treballs i articles sobre l’educació artística i ha participat en experiències pedagògiques i aplicacions didàctiques. En l’àmbit teòric, ha treballat especialment en l’estudi i la divulgació dels artistes del Camp de Tarragona en el vessant històric (Modernisme i art de postguerra) i, principalment, en el seguiment de grups i autors contemporanis. |