ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Torres Planells, Sonya
Eivissa, 1966

Àrees de treball: Art contemporani / Avantguardes / Dibuix / Arts grfiques

Sonya Torres Planells és doctora en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona el 1996, amb la tesi que porta per títol La figura de Josep Costa Ferrer “Picarol” i la il·lustració gràfica política a Catalunya de 1900 a 1936 (amb edició microfotogràfica de la Universitat Autònoma de Barcelona). Ha cursat l’especialització de Postgrau en Processos Editorials per la Universitat Oberta de Catalunya (2004).
  Al llarg de la seva carrera professional, ha treballat com a professora d’història de l’art, de geografia i història i de sistemes informàtics en diversos centres i nivells educatius. Exerceix com a professora de geografia i història de secundària per al Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, és col·laboradora de l’Enciclopèdia d’Eivissa i Formentera i es dedica a la crítica i la recerca d’art i història de l’anarquisme.

Ha estat membre d’investigació i docència al Departament d’Art de la Universitat Autònoma de Barcelona, investigadora de l’Institut d’Estudis Altaragonesos d’Osca i membre de l’equip d’investigació del Departament d’Humanitats de la Universitat Pompeu Fabra de Barcelona. És autora dels llibres Ramón Acín (1888-1936). Una estética anarquista y de Vanguardia (Barcelona, 1998) i Josep Costa Ferrer Picarol (1876-1971). Un dibuixant eivissenc i el seu temps (Eivissa, 2001); ha estat coautora del llibre Vidrios del Puig des Molins (Eivissa) (Eivissa, 1997); coautora de les enciclopèdies multimèdia Historia universal de arte, de l’Editorial Salvat; col·laboradora de l’enciclopèdia La gran pintura italiana, de l’Editorial Planeta; coautora, amb Antònia Fontanillas, del llibre Luce Fabbri. La libertad entre la historia y la utopia (Barcelona, 1998); ha prorrogat el catàleg de l’exposició «No» de Jean Serra, de la Sala de Cultura Sa Nostra d’Eivissa (Eivissa, 2000), i ha col·laborat amb el Centro Superior de Investigaciones Científicas en el catàleg de l’exposició «Surrealisme i Antropologia» (Barcelona, 2002). Va ser membre fundadora del Kolectivo de Escritor@s Anónim@s de Barcelona (1998), amb el qual va editar diversos butlletins, el fanzine Palabras de fin de milenio i, com a autora, hi va publicar dos llibres de poesia: Antisocial (Barcelona, 1999), il·lustrat per Bellvi, i l’Almanac alquímic de sentiments, il·lustrat per Kinoto (Eivissa, 2001).
  Ha publicat regularment articles a la revista Orto de Barcelona, entorn a la relació entre l’art i l’anarquia, la dona en la història del moviment llibertari i la formació del moviment obrer a Espanya. Ha col·laborat en el llibre La Barcelona rebelde. Guía de una ciudad silenciada (Barcelona, 2003). També ha fet diverses aportacions al Diario de Menorca, al diari Última Hora d’Eivissa, al Diario de Ibiza, a la revista Eivissa i a l’almanac El Pitiús, entre d’altres. Va participar a Eivissa en l’organització de la Xarxa Ciutadana per l’Abolició del Deute Extern (1999), i en la constitució de l’Ateneu Llibertari Pitiús La Tranquil·litat (2000), on va assolir la responsabilitat d’edició del butlletí La Tranquil·litat. Ha impartit conferències arreu d’Espanya i ha participat com a ponent, entre d’altres, al curs La conservació del patrimoni històric. Teoria, procediments i gestió de la Universitat d’Estiu d’Eivissa i Formentera (2000); al congrés L’exili cultural de 1939. Seixanta anys després de la Universitat de València (2000); al congrés República: 70 anys després (1931-2001) de la Universitat de València (2001); al congrés d’història El anarquismo en España (75 años de la fundación de la FAI) a Guadalajara (Madrid, 2002); a les XX Jornades d’Estudis Històrics Locals, «El món del còmic. Ideologia, estètica i llenguatge», de l’Institut d’Estudis Baleàrics i el Govern de les Illes Balears (Palma, 2002), i en la I Trobada sobre cultura anarquista i lliure pensament de la Universitat d’Alacant (2004). Ha estat la comissària, entre d’altres, de l’exposició «Grandes temas del arte», del Centre Cultural Alhadros d’Eivissa (1997), i ha organitzat l’exposició «Expofancines. Els 100 primers. Premsa en lluita», la qual va portar a l’Associació d’Amics de l’Artesania i la Cultura de Barcelona i al Casino d’Eivissa l’any 1998. També ha format part de l’equip organitzador de Còmic Nostrum 2003, i l’exposició «El còmic i les Illes Balears» de l’Espai Ramon Llull (Palma, 2003). Ha estat membre del jurat del concurs de cartells Centenari dels 4 Gats de Barcelona (1997), i del Premi d’Arts Plàstiques Club9B de Barcelona (1998); ha format part del tribunal de selecció d’artistes de l’estand del Consell Insular a Art-Ibiza 99 (Eivissa, 1999), i ha estat membre del jurat dels premis de poesia del Concurs Puig de Missa de Poesia de Santa Eulària des Riu (2004). 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí