ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2015

Passarell i Rib, Jaume
Badalona (Barcelons), 1890 - Barcelona, 1975

Àrees de treball: Dibuix

Jaume Passarell i Ribó era especialment conegut com a dibuixant d’humor. Fou també periodista, crític i tractadista d’art, i escriví llibres fent memòria sobre personatges populars del seu temps de l’àmbit de l’esport, l’escena, l’art i el periodisme.

En la dècada de 1930 exercí de redactor de temes culturals al diari La Publicitat i col·laborà al setmanari Mirador, sota el guiatge de Just Cabot. Al mateix temps fou crític d’exposicions d’art al setmanari L’Esquella de la Torratxa, on signava amb el pseudònim Boriel. L’editor Antoni López li publicà Cinquanta ninots i una mica de literatura (1930), on dibuixà caricatures i feu semblances d’artistes, amb notable humor crític. També publicà caricatures i acudits gràfics a Papitu, La Campana de Gràcia, El Mundo Deportivo, La Mainada i altres publicacions. Realitzà unes biografies divulgatives sobre Narcís Monturiol (1935) i Pompeu Fabra (1938). A l’acabament de la Guerra Civil espanyola s’exilià a França, i a mitjan dècada de 1940 tornà a Barcelona, on pintà un seguit d’aquarel·les sobre llocs populars. L’editorial Millà li encarregà el volum Llibre dels llibreters de vell i de bibliòfils barcelonins d’abans i d’ara (1949), amb caricatures que posaria a la venda a la galeria Syra. En aquesta mateixa editorial, dins la col·lecció «Monografias Históricas de Barcelona», havia publicat, amb el pseudònim Salvador Bori —nom i segon cognom del seu fill—, Padró, Planas, Pellicer (1945), en què aportava il·lustracions i biografies dels tres dibuixants.
  Anys després, per iniciativa de l’editor Josep Fornas i sota el segell de Pòrtic, edità Homes i coses de la Barcelona d’abans (1968-1974; 2 v.) i «La Publicitat». Diari català (1971).


Josep Maria Cadena

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí