ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2015

Nadal Gaya, Juan Manuel
Barcelona, 1920 - Lleida, 26 d'abril de 2013

Àrees de treball: Pintura del segle xx

Juan Manuel Nadal Gaya era germà de l’escriptor Eugeni Nadal, que dona nom al prestigiós Premi Nadal de novel·la. Va desenvolupar la seva carrera professional a Lleida, on va ser promotor de la Fira de Sant Miquel i va ocupar diverses responsabilitats en la promoció agrícola de la ciutat.
  Empès per una vocació cultural, va formar part del Cercle de Belles Arts de Lleida, entitat que va presidir d’ençà del 1960. Sota la seva responsabilitat va promoure la creació del Premi Medalla Maria Vilaltella i de les conferències del cicle «Coloquio del reloj de arena». L’any 1964 va ingressar com a conseller numerari a l’Institut d’Estudis Ilerdencs i va publicar a l’entitat l’obra Pintura y pintores leridanos del siglo xx. Aquest estudi va ser referencial durant molts anys, ja que estructurava per primera vegada l’evolució de la pintura lleidatana, i hi destacava els grups i les personalitats més rellevants a partir del pintor Jaume Morera i Galicia, fins a l’arribada de l’abstracció a la ciutat.

Posteriorment, va publicar diverses monografies d’artistes, com ara el retrat de joventut de Viola Gamón, editat per la Diputació de Lleida l’any 1987, producte d’unes converses enregistrades amb l’autor, o Victor Perez Pallarés, a la col·lecció «Mestres de Ponent» de l’Institut d’Estudis Ilerdencs l’any 1994.
  Col·laborador amb crítiques d’art al diari La Mañana, o autor de l’obra Un tomb per la Lleida de les arts (2000), va dedicar els darrers anys de la seva vida a confeccionar un diccionari d’artistes lleidatans, que va aparèixer publicat l’any 2003 amb el títol Diccionari de pintors, escultors, gravadors i dibuixants. L’art a la Lleida del segle xx, una vasta obra que ampliava el seu llibre de l’any 1964, amb noves incorporacions biogràfiques, una actualització i una il·lustració minuciosa dels autors més destacats i els menys coneguts de l’escena ponentina.


Josep-Miquel Garcia

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí