ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2015

Melero Moneo, Mara Luisa
Fitero (Navarra), 27 de mar de 1956 - Fitero (Navarra), 22 de mar de 2009

Àrees de treball: Escultura romnica / Pintura gtica / Iconografia

Marisa Melero Moneo fou professora d’història de l’art a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des del 1985, on va guanyar les oposicions a càtedra el març del 2009, poc abans de morir prematurament. Va ser vicedegana de professorat i alumnes (1992-1994) i directora del Departament d’Art i Musicologia (2005-2008) de la UAB, on també va coordinar els estudis de doctorat i el programa d’intercanvis europeus Erasmus-Sòcrates (1994-1998), i va dirigir un bon nombre de treballs de llicenciatura i tesis doctorals d’alumnes que després han estat professors i becaris d’aquest mateix Departament. La seva intensa tasca investigadora la va dur a visitar altres centres i universitats estrangeres com ara el Centre d’Estudis de Civilitació Medieval de Poitiers (1984), la Universitat de París IV (1991), l’Institut Warburg de Londres (1993 i 2003), la Universitat de Princeton (1995) i la Universitat de Northwestern (1998).

Entre els anys 1991 i 2009, al Departament d’Art de la UAB va dirigir consecutivament tres projectes de recerca relacionats amb els seus dos principals temes d’estudi: l’escultura romànica i del primer gòtic a Navarra i Aragó i la pintura sobre taula dels segles xiii i xiv a Catalunya, Aragó i Mallorca. Aquesta recerca s’ha traduït en diferents llibres i una cinquantena d’articles publicats en obres col·lectives i revistes especialitzades, tant nacionals com internacionals. Molts dels treballs dedicats al primer àmbit d’estudi han estat recopilats pòstumament al volum Escultura románica y del primer gótico en Navarra y Aragón. Miscelánea de estudios (Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona, 2012). Destaquen les seves aportacions constants i molt rellevants a l’estudi de la catedral de Tudela, sintetitzades en el llibre Escultura románica y del primer gótico en Tudela (Segunda mitad del siglo xii y primer cuarto del xiii) (Tudela, Centro Cultural Castel Ruiz, 1997), i en el primer volum de la rica monografia La catedral de Tudela en la Edad Media. Siglos xii al xv (Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona, 2008). També es va interessar per l’escultura romànica catalana, i es va ocupar del timpà de l’església de Sant Pol a Sant Joan de les Abadesses (1993) i de la portalada de Ripoll (2003 i 2005). Dels seus estudis sobre la pintura sobre taula del gòtic lineal als comtats catalans i al regne de Mallorca, cal destacar el llibre La pintura sobre tabla del gótico lineal. Frontales, laterales de altar y retablos en el reino de Mallorca y los condados catalanes (Barcelona, Memoria Artium, 2005), el primer estudi global sobre aquesta pintura de la primera mitad del segle xiv on es replantegen nombroses qüestions de caire formal, cronològic i iconogràfic, i s’inclou un catàleg raonat de totes les obres importants. També va ser coeditora de Imágenes y promotores en el arte medieval. Miscelánea en Homenaje a Joaquín Yarza Luaces (Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona, 2001) i va publicar alguns textos de divulgació com ara La escultura románica en Navarra (Madrid, Historia 16, 1992).
  El Departament d’Art i Musicologia de la UAB i l’Ajuntament de Fitero, la seva vila natal, li van retre homenatge els anys 2009 i 2010 respectivament. També ho van fer els seus alumnes de doctorat de la generació més jove, els quals li van dedicar el segon número de Porticvm. Revista d’Estudis Medievals (2011). El seu fons bibliogràfic i documental es pot consultar a l’Arxiu Municipal de Tudela.

Bibliografia sobre Marisa Melero Moneo: Escultura románica y del primer gótico en Navarra y Aragón. Miscelánea de estudios (Bellaterra, UAB, 2012, p. 15-21).


Daniel Rico

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí