ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Rossell Nicolau, Maribel
Porreres (Mallorca), 28 de juny de 1963

Àrees de treball: Arquitectura del segle xix / Arquitectura del segle xx / Modernisme / Noucentisme / Arts decoratives / Conservaci i restauraci

Maribel Rosselló Nicolau és doctora en arquitectura per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona i arquitecta tècnica per la UPC. És professora titular de la UPC des del setembre del 2008, on exerceix com a professora des del 1989. Ha estat secretària acadèmica del l’Escola Politècnica Superior d’Edificació de Barcelona (del gener del 1995 al gener del 1996) i secretària acadèmica del Departament de Composició Arquitectònica de la UPC (de l’abril del 2002 al juny del 2007). És coordinadora del Màster de Teoria i Història de l’Arquitectura del Departament de Composició Arquitectònica (des de l’1 de setembre de 2010). Entre el juny del 1991 i l’abril del 1993 va ser sotsdirectora del Centre de Documentació Josep Renart.

Com a investigadora, s’ha especialitzat en la història de l’arquitectura a Catalunya durant els segles xix i xx, i ha dedicat especial atenció a l’estudi de l’arquitectura de l’habitatge i a l’anàlisi i la valoració dels seus interiors. La seva tesi doctoral, L’interior en l’arquitectura del segle xix, llegida l’octubre del 2005 i publicada el 2007, li ha permès definir un àmbit de recerca vinculat al valor dels interiors en l’arquitectura del segle xix i començaments del xx que ha donat lloc a diferents articles i capítols de llibre, com ara «La definició dels interiors en l’arquitectura d’Elies Rogent. La Casa Arnús i la Casa Almirall» (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2006); «La Casa Salvador Samà de Josep Oriol Mestres. Un exemple de l’arquitectura residencial de les primeres dècades d’urbanització de l’Eixample» (Barcelona Quaderns d’Història, Barcelona, 2008); «Els interiors barcelonins de finals del segle xviii i començaments del xix» (Locus Amoenus, Bellaterra, 2009), i «Els interiors a Barcelona en el segle xix», a L’Eixample. Gènesi i construcció (Barcelona, Lunwerg, 2009). Dins d’aquesta línia de treball va ser comissària de l’exposició «La Casa Escofet. Mosaics per als interiors 1900», de la qual es va publicar el catàleg (2009).
  Dins del seu àmbit de recerca s’ha ocupat especialment de l’estudi de l’habitatge a la Barcelona contemporània. És investigadora principal del projecte de recerca del Ministeri de Ciència i Innovació HAR2010-19160, La arquitectura de la vivienda en Barcelona. Entre la autarquía y el desarrollismo. 1939-1976, que és la continuació d’un d’anterior iniciat el 2007. A partir d’aquest projecte, ha estat editora del llibre Les vivendes del Congrés Eucarístic de Barcelona. 1952-1962 (Barcelona, Iniciativa Digital Politècnica, 2011); ha publicat els articles «Consideracions sobre el creixement urbà a la zona de ponent», a L’arquitectura de l’habitatge al segle xix a Barcelona (Barcelona, Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona, 2008); «L’evolució dins de l’habitatge dels espais per a la higiene personal», a La revolució de l’aigua a Barcelona. Aigua corrent i ciutat moderna, 1867-1967, i ha actuat com a col·laboradora de l’exposició homònima. També ha presentat diverses comunicacions a congressos, com ara «El tejido residencial en la formación de la metròpoli moderna. El caso de l’Eixample de Barcelona» (XVIII Congrés Nacional d’Història de l’Art, 2010), «El barrio de Poniente en el Raval de Barcelona, 1838-1867. Un ejemplo de proyecto de vivienda masiva» (Congreso Nacional de Historia de la Construcción, 2009), «Turisme i arquitectura en la Barcelona d’inicis del segle xx» (XI Congrés d’Història de Barcelona, 2009) i «Les cases Casasayas. Francesc Roca 1900-1911» (IX Jornades Internacionals d’Estudis Gaudinistes, 2002).
  D'altra banda, també s’ha dedicat a l’estudi de les tècniques de construcció tradicional. Alguns dels treballs i publicacions realitzats són els següents: «El revestiment de les façanes des de les darreries del xviii fins al Modernisme. Materials i tècniques», a Restauració de façanes històriques (Barcelona, Col·legi d’Arquitectes de Catalunya, 2006); «L’arquitectura tradicional en les comarques de muntanya» (Espais, Barcelona, 2003), i Arquitectura tradicional mediterrània, coordinat per C. Graz, G. Nourissier, J. Reguant (Barcelona, École d’Avignon / Col·legi d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Barcelona, 2002). També ha participat en l’Estudi del color original de les façanes del carrer de l’Argent i la plaça de l’Ajuntament d’Igualada, en el qual va investigar el color i les tècniques d’acabat originals, i va realitzar i publicar el pòster de les conclusions de l’estudi (1990). Finalment, va realitzar les monografies 3 i 3 bis del Pla de Color de Barcelona: Monografia 3. Les tècniques de revestiments continus en l’aplicació del color i els seus suports en les façanes de Barcelona i Monografia 3 bis. Experiències actuals de les tècniques de restauració del color a les façanes de Barcelona, treball d’investigació coordinat per l’Àrea d’Urbanisme, dins la campanya d’ajuts per a la Protecció i Millora del Paisatge Urbà de l’Ajuntament de Barcelona (treball inèdit dipositat a l’Ajuntament de Barcelona).



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí