ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2015

Constans i Serrat, Llus G.
Banyoles (Pla de lEstany), 1901 - Banyoles (Pla de lEstany), 1955

Àrees de treball: Art gtic / Art renaixentista

Lluís Gonzaga Constants i Serrat, eclesiàstic i escriptor, va ser membre fundador del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles (1943), el qual conserva tot el seu arxiu, i de l’Institut d’Estudis Gironins (1946), en les revistes dels quals publicà el gruix de les seves recerques d’història i d’història de l’art. Encara avui, les seves aportacions en l’àmbit local i comarcal del Pla de l’Estany són una referència recomanable.
  Es formà al Seminari Conciliar de Girona i després de ser ordenat sacerdot l´any 1926, fou destinat a la Casa Missió de Banyoles. Entre aquest any i el 1946 va dur a terme una recerca exhaustiva al fons arxivístic del monestir de Sant Esteve, la qual el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles ha compilat i editat en el Diplomatari, un corpus imprescindible de documentació publicat en sis volums entre els anys 1985 i 1993, el qual aplega més de dos mil diplomes sobre la vila de Banyoles, des del seus orígens al segle ix fins al segle xx.

D’entre els seus articles més destacats cal citar «Dos obras maestras del arte gótico en Bañolas» i «Los claustros del monasterio de Bañolas», publicats respectivament el 1947 i el 1952 a la Revista del Centre d´Estudis Comarcals de Banyoles; «L’arqueta de Banyoles» (Anales i Boletín de los Museos de Arte de Barcelona, Barcelona, vol. ix, 1951) i «Santa Maria dels Turers» (Revista de Banyoles —actualment, Horizontes—, Banyoles, 1952).
  Els darrers anys de la seva vida col·laborà amb el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles per a l’estudi de la comarca del Pla de l’Estany i la conservació del seu patrimoni artístic i arqueològic. És autor del catàleg del museu (1953) i de tres llibres: Bañolas (Banyoles, Ajuntament de Banyoles, 1951; reeditat el 1981), Girona Bisbat Marià (Barcelona, Indústries Gràfiques Duc, 1954) i, en col·laboració amb Jaume Marquès, Navata (Navata, Amics de Navata, 1985). Els darrers anys de la seva vida va publicar també nombrosos articles sobre temes històrics a la revista Horizontes, als Annals de l’Institut d’Estudis Gironins i als Quaderns del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles.

Bibliografia sobre Lluís Gonzaga Constants i Serrat: J. Marquès, «Necrología. Reverendo D. Luís G. Constans Serrat» (Annals de l’Institut d’Estudis Gironins, Girona, núm. 10, 1955), i Joan F. Cabestany, «Mn. LLuís G. Constans» (Butlletí de la Societat Catalana d’Estudis Històrics, Barcelona, 1963).


Pere Freixas

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí