ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2015

Conejo da Pena, Antoni
Lleida, 4 de desembre de 1972

Àrees de treball: Arquitectura gtica

Antoni Conejo da Pena és doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona (UB), professor del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona (des de l’any 2002) i investigador de l’IRCVM (Institut de Recerca en Cultures Medievals) de la mateixa UB. Anteriorment, havia estat becari al Departament d’Història de l’Art i Història Social de la Universitat de Lleida (1996-1999). La seva tasca docent s’ha centrat en assignatures sobre l’art de Roma i de l’antiguitat tardana, art de l’alta edat mitjana, art romànic hispànic, art en les albors del gòtic i també d’història de les arts escèniques. Alhora, des del 1996 ha format part de manera ininterrompuda de diferents projectes de recerca amb finançament local i estatal, i actualment és investigador dels grups de recerca Magna Ars i Ligna.cat (UB) dedicats, respectivament, a l’estudi dels intercanvis artístics en els segles del gòtic i a l’anàlisi estructural i decorativa de les cobertes de fusta en l’àmbit mediterrani.

Es va doctorar el 2002 amb una tesi dedicada a l’arquitectura dels hospitals gòtics catalans, la qual es pot consultar al portal Tesis Doctorals en Xarxa (Barcelona, Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya, 2012), que va ser guardonada amb el Premi Extraordinari de Doctorat i amb una menció al VIII Premi del Claustre de Doctors de la UB. Des de llavors, els hospitals han continuat sent un dels eixos principals de la seva recerca, que ha donat peu a diversos articles publicats en revistes especialitzades, llibres col·lectius i obres de divulgació, i també a dues monografies: L’antic hospital de Santa Maria. Seu de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (Lleida, Diputació de Lleida, 2002) i “Domus seu hospitale”. Espais d’assistència i de salut a l’edat mitjana (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2013; publicada en català i en anglès). Encara en relació amb el tema hospitalari, ha realitzat estades de recerca a Roma, Sicília, Siena i Bruges, i ha impartit ponències en trobades científiques d’abast internacional a Lleida, Prato, Barcelona i Siena. En aquest sentit, des del 2012 coordina «Els Abrils de l’Hospital», un esdeveniment anual impulsat per l’IRCVM que reuneix investigadors d’arreu del continent per a debatre i exposar les seves respectives recerques entorn l’estudi històric dels hospitals durant l’època medieval i moderna.
Paral·lelament, també ha signat altres articles sobre pintura, escultura i arquitectura gòtiques, d’entre els quals destaquen els publicats a la col·lecció «L’art Gòtic a Catalunya» (Barcelona, Fundació Enciclopèdia Catalana, 2002-2007), dos textos apareguts a Itàlia: «La arquitectura civil en la Sicilia del siglo xv. Influencias del levante de la Corona de Aragón» (Quaderni del Mediterraneo, Bordighera, 2003) i «Marc Safont», a Gli ultimi independenti. Architetti del gotico nel Mediterraneo tra xv e xvi secolo (Palerm, Caracol, 2007), així com una revisió biogràfica de Manuel de Montsuar, un dels personatges més notables i més compromesos amb la promoció artística a la Lleida baixmedieval, «Oligarquia ciutadana i promoció artística: la petjada dels Montsuar (c. 1350-1500)», a ‘Capitula facta et firmata’. Inquietuds artístiques en el quatre-cents (Valls, Cossetània i Universitat de Barcelona, 2011).
  Pel que fa a la seva activitat en relació amb el grup Ligna.cat, des del 2004 ha participat en reunions científiques internacionals a Barcelona, Gènova, Toulouse, Ais de Provença, Avinyó, Capestang, Narbona, Vic, Tarragona i Perpinyà. El 2009, conjuntament amb el doctor Joan Domenge, va coordinar un projecte de recerca finançat pel CEHOPU (Centre d’Estudis Històrics d’Obres Públiques i Urbanisme, el qual depèn del Ministeri de Foment) i entre les seves publicacions, sobresurten dos articles dedicats al sostre de la sagristia de la catedral de Tarragona: «De cor a sostre. El teginat de la sala del tresor de la catedral de Tarragona» (Quaderns del Museu Episcopal de Vic, Vic, 2013) i «Ostentación heráldica y peculiaridades iconográficas. La decoración del sotacoro de la sacristía de la catedral de Tarragona (c. 1355-1360)», a Narrazione, exempla, retorica. Studi sull’iconografia dei soffitti dipinti nel Medioevo Mediterraneo (Palerm, Caracol, 2013).
  En el camp de la divulgació, ha publicat dues monografies versades en el món romànic (2005 i 2008), que en gran part es van alimentar de la seva experiència docent amb les assignatures d’art de l’alta edat mitjana i d’art romànic hispànic. Paral·lelament, ha coordinat una història il·lustrada sobre Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant (2002), i ha impartit diverses conferències en el marc de seminaris i jornades divulgatives a Lleida, Barcelona, Reus, el Pont de Suert i l’Hospitalet de l’Infant.
  En un vessant més pràctic, ha participat en la redacció d’informes tècnics sobre l’evolució constructiva i la façana de la catedral de Palma (2003 i 2008), el claustre de la Seu Vella de Lleida (2004) i el claustre de la catedral de Tarragona (2011). En relació amb aquest darrer conjunt catedralici també ha col·laborat, en condició d’assessor històric, en els darrers treballs restauració (2010-2012). Alhora, ha estat coredactor del Pla Director per a la Restauració de l’Antic Hospital del Coll de Balaguer, a l’Hospitalet de l’Infant (2010), l’execució del qual es va començar el mes de maig del 2013. Actualment, forma part de l’equip encarregat de redactar el projecte executiu per a la museïtzació dels espais conservats d’aquest antic hospital gòtic i és membre del consell de redacció de la revista Archivio Storico Siracusano (des del 2009).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Tesis Doctorals en Xarxa


Antoni Conejo da Pena

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí