ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2015

Carreras Barreda, Jordi
Barcelona, 1961

Àrees de treball: Arts decoratives / Vidre / Mercat de lart

Jordi Carreras Barreda és llicenciat en història de l’art per la Universitat de Barcelona (1984). És responsable del departament d’antiguitats de la sala de subhastes Balclis de Barcelona des del 2006 i col·laborador del Museu de les Arts Decoratives de Barcelona (actualment, Museu del Disseny de Barcelona) des del 1984, especialment en tasques d’estudi i conservació de la col·lecció de vidre. Com a docent ha impartit cursos d’història de la pintura i les arts decoratives a l’Escola d’Antiquaris de Barcelona, i ha impartit cursos i conferències sobre la història del vidre català, diversos temes d’arts decoratives i la pintura catalana dels segles xix i xx a institucions com ara el Consorci dels Museus de Sitges, el Museu Arxiu Tomàs Balbey de Cardedeu, el centre cívic de la Casa Elizalde o la Fundació Francisco Godia de Barcelona.
  Ha comissariat les exposicions «Vidres del 1500 al 2000» (Museu de les Arts Decoratives de Barcelona, 2001) i «Vidrio de artista. Art Nouveau y Art Déco. Colección Salvador Riera» (Fundació Francisco Godia de Barcelona, 2004). Ha col·laborat com a catalogador i documentalista de nombroses exposicions i en la realització d’estudis de peces de vidre català per a catàlegs del Museu de les Arts Decoratives, el Museu d’Història de Catalunya, el Museu d’Història de la Ciutat, el monestir de Pedralbes i la Fundació Francisco Godia, tots a Barcelona. Va ser el responsable de la selecció i la documentació dels objectes per a l’exposició permanent del Museu de les Arts Decoratives de Barcelona del romànic a l’art déco (1995, visitable fins al 2013) i de la selecció i l’estudi de la col·lecció de vidre català per a la nova exhibició de la part històrica del mateix Museu a l’edifici DHUB (2014).

És autor d’alguns estudis i publicacions sobre les arts decoratives en general i la història del vidre en particular, com ara «El vidre de taula a Catalunya a l’època del gòtic», a Del rebost a la taula. Cuina i menjar a la Barcelona gòtica (Barcelona, Museu d’Història de la Ciutat de Barcelona, 1994) i «El vidre sumptuari a la Corona d’Aragó entre els segles xv i xvi» (Sucre & Borja, Gandia, 2000-2001), tots dos en col·laboració amb Ignasi Domènech; «Els vidres catalans à la façon de Venise del Museu de les Arts Decoratives de Barcelona», a I Jornades Hispàniques d’Història del Vidre. Actes (Barcelona, Museu d’Arqueologia de Catalunya, 2001); «El vidrio de artista en Francia: entre el Art Nouveau y el Art Déco», a Vidrio de artista. Art Nouveau y Art Déco. Colección Salvador Riera (Barcelona, Fundació Francisco Godia, 2004), i «Noucentisme between Architecture and the Art of the Object», a Barcelona and Modernity. Picasso, Gaudí, Miró, Dalí (Cleveland, Cleveland Museum of Art, 2006), entre d’altres. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí