ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Capsir i Maz, Josep
Barcelona, 1960

Àrees de treball: Arts decoratives / Historiografia / Mobiliari

Josep Capsir i Maíz és llicenciat en història per la Universitat Autònoma de Barcelona (1986). Ha realitzat estudis de postgrau en història de les arts de l’objecte i del disseny a la Universitat de Barcelona. Des del 1994 ha desenvolupat tasques de conservació, documentació i difusió del patrimoni en arts de l’objecte, al Museu de les Arts Decoratives de Barcelona i, a partir del 2013, al Museu del Disseny de Barcelona.

En el camp de la investigació ha centrat les seves recerques en el món dels vehicles de tracció de sang, que han quedat reflectides en els llibres La carrossa del marquès d’Alfarràs (Barcelona, Lluís Desvalls i Maristany, 2001) i La carrossa del marquès de Castellbell. Entre la historia i la llegenda (Sant Feliu de Llobregat, Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat i Centre d’Estudis Comarcal, 2007); així com en els articles «El esplendor del carruaje italiano en el último cuarto del siglo xviii» i «El carruaje de respeto en la procesión de Corpus de Barcelona durante los siglos xix y xx», a Historia del Carruaje en España (Madrid, Fomento de Construcciones y Contratas, 2005); «Una carrossa de gala del segle xviii» (Barcelona Metròpolis Mediterrània, Barcelona, 1995); «La carroza del marqués de Alfarrás» (La Aventura de la Historia, Madrid, 2003); «La berlina del marquès de la Torre», «El mail-coach d’Eusebio Bertrand i Serra en la Barcelona dels feliços vint» i «La berlina cupè del marquès de Castellbell» (Estudi del Moble, Barcelona, 2013, 2014 i 2016), així com en les conferències impartides al Museu Romàntic de Sitges «El mail-coach del comte de Sert» (2003) i «El Velocípede» (2005), publicades pel Consorci dels Museus de Sitges dins la col·lecció «La Peça del Mes».
  En el marc del setanta-cinquè aniversari de la inauguració del Museu de les Arts Decoratives de Barcelona, ha publicat el llibre El Museu de les Arts Decoratives de Barcelona. 1932-2007. 75 anys (Barcelona, Ajuntament de Barcelona i Institut de Cultura, 2008), centrat en la recerca entorn l’actuació patrimonial duta a terme per la institució al llarg de la seva història. Ha complementat aquest treball amb l’article «El Museu i les seves col·leccions: D’Itinerants a Estables», a Cent mirades a la col·lecció (Barcelona, Ajuntament de Barcelona / Institut de Cultura / Museu del Disseny de Barcelona, 2014). Des del Museu de les Arts Decoratives de Barcelona, ha documentat els antics dormitoris reials del Palau Reial de Pedralbes amb l’objectiu de recuperar l’aspecte que tenien originalment per tal de poder-los conservar com a espais patrimonials visitables al públic. Fruit d’aquesta tasca és l’article «Els Dormitoris Reials d’Alfons XIII de Borbó i Victòria Eugènia de Battenberg al Palau de Pedralbes» (Estudi del Moble, Barcelona, 2012). També ha publicat «La chimenea monumental del Palau Casades», a Eclecticisme, l’avantsala del modernisme. Espais i mobiliari (Barcelona, Estudi del Moble, 2015). Com a historiador vinculat al barri del Bon Pastor de Barcelona, ha publicat el llibre Can Sala. L’origen industrial del Bon Pastor (Barcelona, Gràfiques Mercurio, 2011) i Bon Pastor 1939-1944. Els consells de guerra (Barcelona, Ajuntament de Barcelona, 2015). 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí