ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2015

Bayerri i Bertomeu, Enric
Raval de Jess, Tortosa (Baix Ebre), 1882 - Tortosa (Baix Ebre), 23 de setembre de 1958

Àrees de treball: Miniatura i histria del llibre

Enric Bayerri i Bertomeu, de formació bàsicament autodidacta, va estudiar uns anys amb els jesuïtes fins que va abandonar la seva carrera eclesiàstica. Després es va dedicar uns anys al món de l’ensenyament i el periodisme, escrivint sempre en publicacions de caire dretà i catòlic. El seu interès per la història local el va portar l’any 1921 a ser designat director del Museu i Arxiu Municipal de Tortosa, càrrec que desenvolupà fins a la seva mort, a excepció d’un breu període durant la II República i tota la Guerra Civil.
  Un cop acabat el conflicte, i després de ser alliberat de la presó, tornà a ser designat director del Museu-Arxiu i també es va encarregar de la recuperació i ordenació dels arxius eclesiàstics de Tortosa (el de la catedral i el Diocesà), traslladats fora de la ciutat per a salvar-los de la destrucció l’any 1938 i retornats amb un cert desgavell organitzatiu.

La seva tasca com a historiador de l’art estigué directament relacionada amb la seva vida professional al capdavant del Museu i Arxiu Municipal de Tortosa i es mostra clarament reflectida en la seva monumental (i inacabada, a causa de la seva mort) obra, Historia de Tortosa y su comarca, la qual conté en alguns dels seus nou volums interessants notícies relatives al passat artístic de Tortosa i el seu territori més proper.
  Però, sense cap mena de dubte, la seva principal aportació a la història de l’art és el llibre Los códices medievales de la catedral de Tortosa, editat pòstumament l’any 1962 i on fa un detallat inventari dels còdexs i biblioteca catedralícia. Amb aquesta publicació es culminava un llarg procés de classificació d’aquell important fons bibliogràfic medieval, un dels més importants de Catalunya, tant en nombre com en qualitat d’exemplars.


Joan Hilari Muoz

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí