ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Llorens Solanilla, Jordi
Barcelona, 1935

Àrees de treball: Art gtic / Art renaixentista / Cermica / Colleccionisme dart

Jordi Llorens Solanilla, de formació arquitecte tècnic i aparellador, va estar al capdavant de l’empresa familiar de fusteria i ebenisteria fins al 2001; empresa en la qual han treballat sis generacions des que la va fundar el seu rebesavi l’any 1847.
  La seva passió per les antiguitats i, en especial, per la ceràmica catalana, valenciana i aragonesa, l’han portat a formar una col·lecció que destaca per la quantitat i la qualitat de les peces. Aquesta afició, en la qual es va iniciar cap als trenta anys, la va heretar del seu pare, i aquest, al mateix temps, de l’avi de l’actual; ambdós grans col·leccionistes i antiquaris. En la col·lecció juguen un paper destacat les rajoles de Manises del segle xv, els plats catalans de reflex metàl·lic del segle xvi i la ceràmica catalana policroma del segle xvii, època de màxima esplendor de la història de la ceràmica catalana i la seva principal predilecció.

Com a historiador, sha especialitzat en lestudi i la classificaci cronolgica de la cermica de la Corona dArag, coneixements que va adquirir a partir del contacte directe amb lobra dart i que ha difs elaborant manuals de gran utilitat per a altres col·leccionistes i historiadors. El motiu que el va dur a realitzar la seva primera publicaci va ser fruit de lobservaci que mancava un manual actualitzat sobre la dataci de la cermica catalana. Feia ms de vint anys que no es publicava cap estudi i va partir dels que per a ell encara avui segueixen sent de referncia per a la cermica catalana: A. Batllori i Munn i L. M. Llubi i Munn, Cermica catalana decorada (Barcelona, Llibreria Tuedols, 1949; 1a ed.) i Maral Olivar. La cermica trescentista a Arag, Catalunya i Valncia (Barcelona, Alpha, 1952). Ha publicat individualment tres obres monogrfiques: Plats i pots de cermica catalana. Segles xv al xviii (Barcelona, Jordi Llorens, 1977), Les rajoles catalanes. Segles xiii al xix (Barcelona, Jordi Llorens, 1980) i Cermica catalana de reflex metl·lic. Segles xv al xvii (Barcelona, F. Llorens, 1989). Va col·laborar als catlegs de les exposicions celebrades a la Fundaci Francisco Godia: Romnico y gtico de la coleccin Francisco Godia (Fundacin Francisco Godia, Barcelona, 2001) amb el captol La cermica gtica en la coleccin Francisco Godia, i Obras maestras de cermica espaola en la Fundacin Francisco Godia (Fundaci Francisco Godia, Barcelona; Museu Nacional de Cermica Gonzlez Mart, Valncia; Fundaci Abertis, 2007) amb el captol Coleccionismo en Catalua. Coleccin de la Fundacin Francisco Godia. Tamb va col·laborar en la recerca de peces de museus i col·leccions privades, aix com en la classificaci daquestes, per a lexposici i el catleg El descobriment de la cermica catalana a les col·leccions privades: segles xiv-xviii (Fundaci Francisco Godia, Barcelona, 2006). s coautor, juntament amb Albert Telese Compte i Ulrike Voigt Meyer, de lobra Cermica catalana datada com a punt de referncia. Catleg de la pisa (1533-1863) (Barcelona, Associaci Catalana de Cermica, 2012). Treballa juntament amb Josep Antoni Cerd Mellado en el projecte dun llibre de rajola gtica catalana, valenciana i aragonesa.
  Va ajudar Francisco Godia a formar la seva col·lecci i s assessor artstic de la Fundaci que porta el seu nom des de la seva creaci (1999). Aix mateix, del 1994 al 1997 va col·laborar en la classificaci de catorze mil peces de cermica de la Fundaci La Fontana (Rupit) per a exhibir-les, i les est catalogant per a incloure-les en una futura publicaci. s membre del consell assessor de la Fundaci La Fontana de Rupit (2012) i s soci membre de lAssociaci Catalana de Cermica (1984).

Laia Alsina

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí