ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Gil Farr, Nria
Lleida, 28 de desembre de 1971

Àrees de treball: Art del segle xix / Art del segle xx / Vitralleria

Núria Gil Farré és doctora en geografia i història, especialitat d’història de l’art per la Universitat de Barcelona (2013) amb la tesi doctoral L’empresa de vitralls modernistes Rigalt, Granell i Cia. (1890-1931). El 1999 va obtenir el grau de llicenciatura, del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona amb la tesi de llicenciatura L’arquitecte Jeroni F. Granell i Manresa (1868-1931). És membre col·laboradora del Grup de Recerca en Història de l'Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON) de la Universitat de Barcelona i membre del Corpus Vitrearum Medii Aevi de Catalunya (CVMA). És codirectora científica de l’Inventari dels Vitralls Catalans (Generalitat de Catalunya i Institut d’Estudis Catalans. És membre de l’equip de l’inventari dels vitralls del Bisbat de Barcelona. Ha realitzat diverses catalogacions i estudis històrics, com la del Fons Rigalt del Centre de Documentació del Museu del Disseny de Barcelona (2015-2016), així com l’estudi historicoartístic i la catalogació dels vitralls de la casa Muñoz Ramonet (2016), dels vitralls de l’Escola Bruguera de Girona (2016) i dels vitralls del Palau Güell (2013).

Com a investigadora, s’ha especialitzat en arquitectura i arts decoratives modernistes, especialment en l’estudi dels vitralls dels segles xix i xx, i sobre aquests temes ha publicat diversos estudis entre llibres i articles, dels quals destaquen: «El vitrall modernista entre la recuperació i la innovació», a Modernisme. Art-tallers-indústries (Barcelona, Viena Edicions, 2015); «El taller Rigalt, Granell & Cia. a la Casa Navàs», a La Casa Navàs de Lluís Domènech i Montaner (Reus, Pragma, 2006); «La Casa Granell. i Jeroni F. Granell», a La Casa Granell de la Gran Via de Barcelona Restaura (Barcelona, Fundació Restaura, 2004); «L’art de la llum: vitralls modernistes», a l’Institut Pere Mata de Reus (Reus, Pragma, 2004); «L’arquitecte Jeroni F. Granell i Manresa», a El Modernisme a l’entorn de l’arquitectura (Barcelona, L’Isard, 2002), i «Els vitralls del Consell Insular de Mallorca», a El Consell Insular de Mallorca (Mallorca, Consell Insular de Mallorca, 2001). També ha col·laborat en publicacions de l’Enciclopèdia Catalana i en el Diccionario bibliográfico español.
  Ha comissariat diverses exposicions, com ara «Eduard Blanxart, el darrer noucentista» (Centre Cultural Caixa de Terrassa, 2007) i «Residencia Colonias Extranjeras. 75 años de historia» (Residencia Colonias Extranjeras, Castelldefels, 2012). Va ser membre de l’equip de treball especialitzat en vitralls per la redacció del Pla Director de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, encarregat per la Fundació de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, 2007-2008.
  Ha participat en diferents congressos i jornades nacionals i internacionals especialitzats en vitralls, com les del Corpus Vitrearum Medii Aevi, tant amb estudis en solitari com amb col·laboració d’altres especialistes. Ha impartit docència especialitzada en aquests temes i també ha fet assessoraments i peritatges.

Es pot completar aquesta informació a:
  — DeModernismo (blog) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí