ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 22/07/2014

Verneda Ribera, Meritxell
Barcelona, 7 de juliol de 1974

Àrees de treball: Gravat / Arts grfiques / Art del segle xix / Literatura artstica

Meritxell Verneda Ribera és doctora en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona (2012) i llicenciada en documentació a la Universitat Oberta de Catalunya (2014). Es va postgraduar en peritatge, comerç i conservació de l’art i del llibre per la Universitat Pompeu Fabra (1999), i va obtenir el diploma d’estudis avançats (DEA) l’any 2007.
  Anteriorment ha treballat en la catalogació del fons d’art gràfic de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, i també com a tècnica de suport a la recerca en els diversos projectes que la Universitat Autònoma de Barcelona realitza amb el Ministeri de Cultura, per a la difusió del Patrimoni Històric, Artístic Cultural i Científic, en el repositori Dipòsit Digital de Documents (DDD), que actua com a plataforma d’edició i consulta de la producció científica de la Universitat Autònoma de Barcelona. Pel que fa als projectes dins el DDD, en primer lloc, ha participat en la col·lecció «Biblioteca Digital d’Història de l’Art Hispànic» (BDHAH), coordinada pel Departament d’Història de l’Art i Musicologia i la Biblioteca d’Humanitats, en ella va dur a terme diversestasques relacionades amb la coordinació científica, el desenvolupament del portal, i la l’adequació al Dipòsit Digital de Documents. En segon lloc, ha participat a la Biblioteca Econòmica Carandell, on va fer tasques de catalogació i difusió de la «Col·lecció Pragmàtiques i Altres Documents (s. xvi-xix)», coordinada per la Biblioteca de Ciències Socials. En tercer lloc, treballa en la col·lecció «Fons Històric de Veterinària», dirigida per la Biblioteca de Veterinària, on va realitzar l’exportació de la col·lecció al repositori Memòria Digital de Catalunya. Finalment, treballa per la Universitat Pompeu Fabra, en el Portal de Producció Científica que desenvolupa el CRAI-Biblioteca.

La seva recerca s’ha especialitzat en temes relacionats amb les arts gràfiques i els llibres il·lustrats de la primera meitat del segle xix, arran de la tesina Joan Amills i Costa. Gravador de làmines fines (2006, inèdita) i la tesi doctoral titulada L’art gràfic a Barcelona. El llibre il·lustrat. 1800-1843 (2012, inèdita). A més, ha publicat els següents articles de divulgació vinculats amb les activitats anteriors: «La reproducció de pintura. Gravat calcogràfic dels segles xviii i xix. Col·lecció d’estampes de la BMVB» (Butlletí de la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, Vilanova i la Geltrú, 2009), i a la revista Biblioteca Informacions de la Universitat Autònoma de Barcelona, ha publicat els articles «Nou projecte de digitalització de la Biblioteca d’Humanitats» (2009), «Biblioteca Digital d’Història de l’Art Hispànic» (2011), «Liceo Valenciano» (2011), i finalment, l’article que recull les «Novetats de la Biblioteca Digital d’Història de l’Art Hispànic dins el Dipòsit Digital de Documents» (2012).
  Ha publicat també en plataformes digitals com ara UABDivulga, de la Universitat Autònoma de Barcelona, l’article «Els llibres il·lustrats de principis del segle xix a Barcelona» (2012); al blog Fòrum de les Arts i del Patrimoni, les entrades «Biblioteca Digital d’Història de l’Art Hispànic. Novetats 2012», la ressenya de l’obra de Montserrat Comas, «La impremta catalana i els seus protagonistes a l’inici de la societat liberal (1800-1833)» (2012), i finalment, l’article «Retrat de José Nicolás de Azara gravat per Joan Amills i Costa» (2013).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Biblioteca Digital d’Història de l’Art Hispànic (BDHAH)
  — Meritxell Verneda Ribera (Google Scholar) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí