ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 22/07/2014

Triad Subirana, Xavier
Barcelona, 7 de maig de 1978 - Boracay (Filipines), 13 d'agost de 2013

Àrees de treball: Pintura del segle xix / Pintura del segle xx / Escultura del segle xx

Xavier Triadó Subirana va néixer en un entorn plenament vinculat a la història de l’art, fill de Joan Ramon Triadó i Rosa M. Subirana Rebull. Educat al Col·legi dels Jesuïtes de Sarrià, completà la seva formació al Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona, del qual en formà part com a becari de Formació de Personal Investigador (FPI). D’aquesta etapa, cal destacar la impartició de docència universitària i la vinculació amb la organització de jornades i seminaris de recerca relacionats amb l’equip d’investigació dirigit per Lourdes Cirlot. Les seves primeres publicacions es corresponen a les comunicacions presentades sobre el seu projecte de tesi. Acabada la beca de la Universitat de Barcelona, realitzà diverses col·laboracions en editorials i fundacions d’Art (La Caixa i Amics dels Museus de Catalunya). Finalment, aconseguí una plaça com a editor i documentalista a l’Editorial Vicens Vives, des de la qual va continuar col·laborant amb el Departament. Des de l’inici del Màster en Estudis Avançats en Història de l’Art, anualment va participar com a docent en l’assignatura sobre el món editorial en l’art, va tutelar les pràctiques externes dels alumnes que escollien dur a terme una experiència en l’àmbit editorial i formà part de les comissions avaluadores dels treballs de final de màster vinculats als processos editorials. Als darrers anys de la seva vida, es trobava immers en la preparació d’un curs organitzat per la Fundació Universitària Martí l’Humà que es desenvoluparia el curs 2013-2014. Pel que fa a la recerca, entre altres projectes, ha deixat inacabada una extensa monografia sobre la vida i l’obra del pintor Enric Galwey, que havia de ser la seva tesi doctoral.

Tot i que en edicions més generals aportà els seus coneixements artístics a altres períodes, els seus estudis i publicacions corresponen principalment a l’art contemporani. El primer llibre el dedicà a Kandinsky (2001) i els següents a Toulouse Lautrec (2002) i Chillida (2007), tots aquests dins la col·lecció «Genios del Arte», editats per l’Editorial Susaeta. Havia escrit, també, el dedicat a Miquel Barceló, encara inèdit. Amb el seu pare redactà el novè volum d’Arte Carroggio, intitulat El paisaje. De Giotto a Antonio Lòpez (Barcelona, Carroggio, 2007). Publicà, també per aquelles mateixes dates, Nuestros tesoros. 7 lugares mágicos del arte español (Barcelona, Lunwerg, 2007) i publicà dues monografies dedicades als pintors Modest Urgell i Francesc Gimeno (2008), dins la col·lecció «Grans Genis de l’Art a Catalunya», a cura de Ciro Ediciones. Així mateix, fou l’autor del volum dedicat a El siglo xx de la Historia del arte, publicada per Ediciones Rueda. Redactà alguns capítols de l’edició del llibre, coordinat per Francesc Fontbona, Testimonis artístics. Ateneu barcelonès (Barcelona, Ateneu Barcelonès i RBA, 2010), els fons del qual s’havia responsabilitzat de catalogar. Juntament amb Maribel Pendàs i Joan Ramon Triadó, és autor del llibre de text destinat als estudiants de batxillerat, Història de l’art, editat des del 2009 per l’editorial Vicens Vives, ara en procés de reedició, i estava treballant en la redacció d’un diccionari sobre termes artístics. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí