ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 22/07/2014

Solanilla Demestre, Victria
Barcelona, 6 de gener de 1948

Àrees de treball: Art antic / Art precolomb / Indumentria i arts txtils / Catalogaci monumental / Colleccionisme dart

Victòria Solanilla Demestre és doctora en història antiga per la Universitat de Barcelona (UB) i és professora titular a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) des del gener del 1985, on exerceix com a professora des del gener del 1974.
  Ha estat coordinadora de titulació del Departament d’Art de la UAB (de l’octubre del 1995 al maig del 1998), directora del Departament d’Art de la UAB (del juny del 1998 al juny del 2002), i vicedegana d’ordenació acadèmica de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UAB des del març del 2009 al març del 2012. Amb anterioritat, havia estat professora ajudant al Departament de Prehistòria i Arqueologia de la Universitat de Barcelona (de l’octubre del 1970 al setembre del 1973). En paral·lel, ha estat també col·laboradora científica de la Universitat Lliure de Brussel·les, de la Facultat de Filosofia i Lletres, del Departament d’Art i del Seminari de Civilitzacions no Europees, en col·laboració amb el professor Michel Graulich (de l’octubre del 1985 a l’octubre del 1988). Així mateix, ha realitzat l’inventari, catalogació i estudi dels materials precolombins del Museu Instrumental de Brussel·les (del gener al desembre del 1987), i ha estat professora col·laboradora a la secció d’Amèrica prehispànica dels Museus Reials d’Art i d’Història de Brussel·les, on va dur a terme l’inventari, la catalogació i l’estudi de la col·lecció «Casas Grandes», sota la supervisió de Sergio Purini, conservador de la secció (del desembre del 1989 al juliol del 1990).
  Ha coordinat i ha dut a terme cinc Jornades Internacionals sobre Tèxtils Precolombins a Barcelona (1999, 2001, 2004, 2007 i 2010), n’ha editat les Actes corresponents, i ha fet que Barcelona es converteixi en un punt de referència per als investigadors d’aquests temes. Ha organitzat també el curs de postgrau «Món precolombí» (1998, 2002, 2004, 2006 i 2009) amb professors de l’Estat espanyol i d’Amèrica. Ha estat la creadora del Centre d’Estudis Precolombins (octubre del 2003), del qual és directora, i va ser autoritzada com a ANE (Autorització de Nom Específic) de la UAB el 2004 i com a grup d’investigació adscrit al Departament d’Art de la UAB el 2009. El gener del 2012 la van nomenar directora per a Europa del Corpus Antiquitatum Americanensium de la Unió Acadèmica Internacional (UAI).

Com a investigadora s’ha especialitzat en temes relacionats amb el món precolombí, i més en concret en les col·leccions catalanes (i d’arreu) i en els tèxtils. De les seves publicacions, destaquen Art precolombí en col·leccions privades catalanes (Barcelona, Ajuntament de Barcelona, 1985), Catàleg del Museu Balaguer 3. Col·lecció Pre-Colombina (Barcelona, Generalitat de Catalunya, 1987), Col·leccions precolombines als Museus de Catalunya (Barcelona, Generalitat de Catalunya, 1993), Tèxtils precolombins de col·leccions públiques catalanes (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 1999), Textiles precolombinos de Cracovia (Polonia) (Cracòvia, Polska Akademia Umiejetnosci, 2000). Textiles de las antiguas culturas andinas. Colección F. Cervera (Barcelona, edició privada, 2006) i Ceràmiques dels déus (Girona, Fundació Caixa Girona, 2006).
  És coautora i editora de les publicacions següents: Actes de les Jornades Internacionals sobre Tèxtils Precolombins (Barcelona; Universitat Autònoma de Barcelona i Institut Català de Cooperació Iberoamericana; 2000, 2002, 2006, 2009 i 2012); Tejiendo sueños en el Cono Sur. Textiles Andinos. Pasado, presente y futuro, actes del simposi «Arq-21» del 51è Congrés Internacional d’Americanistes celebrat a Santiago l’any 2003 (Bellaterra, Universitat Autònoma de Barcelona i Grup d’Estudis Precolombins, 2004), i Arte y Arqueología de Teotihuacan. Nuevos trabajos (Barcelona, Grup d’Estudis Precolombins, 2008).
És coautora, entre d’altres, de les obres següents: Odisea. Viaje por el Patrimonio de la Humanidad, vol. x (Barcelona, Salvat, 2000); Perù. Tremila anni di capolavori, amb Antonio Aimi (Milà, Electa, 2003); Cultura. Cultures (Montserrat, Museu de Montserrat, 2006); Arte funerario precolombino. La pasión de Tórtola Valencia (Barcelona, Fundació Arqueològica Clos, 2009).
  Ha participat en congressos a Mèrida, Jaén, Palma, Huelva, Madrid, Vitòria, Barcelona, València, Santa Fe, Sevilla, Valladolid; Atenes, Estocolm-Uppsala, Forlì, Tolosa, Roma, Brussel·les, Varsòvia; Lima, La Paz, San Pedro de Atacama, Santiago, Mèxic DF, Pachuca, Bolonya, París, Louvain-la-Neuve, Tucumán, Buenos Aires, Imola, Londres i Viena. Ha estat divulgadora de les cultures precolombines, en especial del seu art, dins i fora de les aules universitàries, com ara a l’Institut de Prehistòria i Arqueologia de la UB, el Col·legi de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres i Ciències de Catalunya i Balears, les Aules d’Extensió Universitària per a la Gent Gran, l’Institut Català de Cooperació Iberoamericana (ICCI), l’Associació Rosa Sensat, la Fundació Clos, el Museu Etnològic de Barcelona, la Casa Elizalde i els Amics de la UNESCO, la Facultat d’Humanitats de la Universitat Nacional Major de San Marcos a Lima i la Facultat d’Humanitats de la Universitat Nacional Federico Villarreal a Lima. Ha comissariat exposicions a Barcelona (Fundació Clos) i a Girona (Fundació Caixa de Girona).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Grup d’Estudis Precolombins (UAB)



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí