ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 22/07/2014

Serraclara Pl, Maria Teresa
Barcelona, 1949

Àrees de treball: Pintura del segle xix / Pintura del segle xx

Maria Teresa Serraclara Plá és doctora en història de l’art per la Universitat de Barcelona. És biògrafa de Josep Masriera Vidal; de Josep, Francisco i Frederich Masriera Manovens; de Lluís, Guillem i Ricard Masriera Rosés, i de Frederic i Víctor Masriera Vila, pintors, joiers, orfebres, escultors i fonedors. És biògrafa de Salvador Dalí, escultor i pintor. És Membre de l’Associació dels Museòlegs de Catalunya, del Comité Español de Historia del Arte (CEHA) i del Col·legi Oficial de Doctors i Llicenciats en Filosofia i Lletres de Barcelona. Com a crítica i periodista, és membre de l’Organització Mundial de la Premsa Periòdica de Brussel·les. Com a investigadora, s’ha especialitzat en la pintura catalana del 1812 al 1958, els Masriera i el seu cercle, i en diversos treballs d’investigació genealògica, històrica i artística.

Ha desenvolupat la seva activitat professional com a professora i conferenciant habitual. Ha realitzat cursos, seminaris i conferències en organismes públics i privats; ha estat tutora de postgrau per la Universitat de Lleó a l’Institut de Ciències de l’Educació (Institut d’Alts Estudis Universitaris), i ha participat en cicles docents d’orientació i formació per a joves i adults. És integrant del grup fundador de la firma Subartán SA i Subastas Brok de Barcelona, com a directora de la valoració, la investigació, la taxació i l’assessorament en la captació d’obres d’art, objectes artístics i de col·lecció, i també del muntatge i desmuntatge de les exposicions mensuals i monogràfiques temporals. És cofundadora de Tasaciones de Arte SL. Ha estat gestora, organitzadora i comissària d’exposicions i d’altres manifestacions de caràcter artisticocultural. Ha estat directora de viatges i visites artísticoculturals per l’Estat espanyol i per diverses capitals europees i de l’Orient Mitjà. Ha estat jurat de premis i concursos. Es dedica a la creació, investigació, direcció, coordinació i correcció de l’edició de nombroses publicacions, articles i catàlegs, i també a la creació, catalogació i gestió de biblioteques científiques i d’humanitats. Finalment, es dedica a la investigació, catalogació, documentació i taxació de col·leccions públiques i privades, i és autora de llibres, publicacions i articles en premsa especialitzada.
  És autora, entre d’altres, dels textos i publicacions següents: Aportació d’una escultura inèdita al catàleg de la producció de Ramon Amadeu i Grau (1745-1821). Estudi i noves aportacions a les figures de pessebre (Lleida, Pagès, 1999); Los Masriera. Una familia de artistas y orfebres (Salamanca, Caja Duero, 1999), en col·laboració amb altres autors; Catálogo razonado de 22 esculturas de Salvador Dalí pertenecientes a la Colección Clot (Bilbao, 2049 Obra Contemporánea, 2000); Salvador Dalí. Las esculturas 1969-1976, al portal Dalí 3D (Biscaia, 2000); Hospital de la Santa Cruz y San Pablo. Historia, arquitectura, arte (Barcelona, Fundació Privada Hospital de la Santa Creu i Sant Pau / Guinovart & Osha / Grupo OHL, 2001; segona edició, 2009), amb Montse Martí Aixelá; La importància de Sant Andreu de Llavaneres en la vida i l’obra dels Masriera. 1802-2002 (Sant Andreu de Llavaneres, Ajuntament de Sant Andreu de Llavaneres, 2002); 2049 Obra Contemporánea Collection, Salvador Dalí Sculptures Three Collections. By QuArt collection SA (Brussel·les, 2003), amb la col·laboració d’altres autors; El col·leccionisme a Andorra - Art Collecting in Andorra (Andorra, Andbanc Grup Agrícol Reig, 2004), amb Ferran Romero; Casa Fuster culmina el Eixample (Granada, Hoteles Center i Ajuntament de Barcelona, 2008); Laboratorios Viñas, itinerario de un siglo (Barcelona, Laboratorios Viñas, 2001), i Hotel España (Barcelona, Hotelcon, 2011).
  Ha participat com a comissària, col·laboradora o gestora i articulista en els catàlegs i en altres publicacions de les exposicions següents: Madrazo, Masriera y Miralles, tres pintores del siglo xix (Barcelona, BBV, 1995); Els Masriera (Barcelona, Proa, 1996); Amor y erotismo en la pintura de Raimundo de Madrazo a Miquel Barceló (Salamanca, Caja Duero, 1998); «Fortuny en Granada. Familiares, amigos y seguidores» (fundacions Caja de Granada, Cruzcampo i Rodríguez-Acosta, Granada, 1999); «Pintors espanyols a París 1880-1910» (Centre Cultural de la Fundació La Caixa; Palma, Girona, Oviedo i Lleida; 1999-2000); «La tauromaquia en la pintura española» (Caja Duero, Salamanca, 1999); «Cien años de pintura polaca 1814-1914. En la colección del Museo Nacional en Varsovia» (Caja Duero, Salamanca, 2000); «Galeria de retrats de l’Arxiu Nacional de Catalunya» (Sant Cugat del Vallès, 2000); «Dalí - Las esculturas 1969-1976» (monestir de San Juan, Burgos, 2001); «Salvador Dalí, lletres i ninots» (Consorci del Patrimoni de Sitges i Biblioteca Santiago Rusiñol, Sitges, 2002); «Luis Masriera Rosés» (Caja Navarra, Pamplona, 2002); «El col·leccionisme a Andorra, volums i-ii-iii-iv» (Banc Agrícol i Comercial d’Andorra, Andorra, 2002-2003); «Luz de Oriente. Iconos de los Cárpatos de Polonia de los siglos xv-xix. Iconos del siglo xx en el arte de Jerzy» (Ambaixada de Polònia, Madrid, Santiago de Compostel·la, Saragossa, València i Barcelona, 2002); «Dalí ilustrador» (Can Puget, Manlleu, 2004); «Dalí multidisciplinar« (Galeria Àgora 3, Sitges, 2004); «Il·lustres del Maresme. Personatges» (Acesa-Abertis, Barcelona, 2006); «Del Romanticisme al Modernisme. Col·lecció de pintura del Museu Diocesà de Barcelona» (Barcelona, 2006), i «Fascinació per Grècia. L’art a Catalunya als segles xix i xx» (Museu d’Art de Girona, Girona, 2009). Ha col·laborat, també, en diverses publicacions de caràcter periòdic, com ara Antiquaria, Descubrir el Arte, Expo-Guía, Batik, L’Eco de Sitges i Coup de Fouet. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí