ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 22/07/2014

Santamaria de Mingo, Vicent
Borriol (Plana Alta), 1969

Àrees de treball: Avantguardes

Vicent Santamaria de Mingo va començar els estudis de filologia a la Universitat de València i posteriorment es va llicenciar en filologia catalana per la Universitat de Barcelona amb la obtenció del Premi Extraordinari. Acabada la carrera, es va traslladar a París, on va assistir al llarg d’un curs al seminari «Les mouvements d’avantgarde en Catalogne dans les années 30. Esthétique et idéologie», dirigit per la catedràtica Montserrat Prudon a la Universitat París 8 (Departament d’Estudis Ibèrics i Llatinoamericans). Arran d’aquesta estada a la universitat francesa, es va incorporar al grup de recerca Traverses, centrat en l’estudi de les interferències entre l’art plàstic i la literatura. Com a membre d’aquest grup va participar en el congrés internacional Peinture et Écriture, celebrat al Col·legi d’Espanya de París el novembre del 1994. El 1999 va tornar a la Universitat de París 8 amb una beca predoctoral de la Generalitat de Catalunya i el 2004 es va doctorar a la Universitat de Barcelona amb una tesi sobre Salvador Dalí, una part de la qual va veure la llum, un any després, en el llibre El pensament de Salvador Dalí en el llindar dels anys trenta (2005), que va obtenir el Premi de la Crítica de l’Institut Interuniversitari de València.

Tot i que va fer alguna incursió en l’àmbit del Romanticisme literari —«Pau Piferrer: del jo a la idea», a xix. El segle romàntic. Actes del Col·loqui sobre Josep Yxart i el seu temps (Tarragona, 2000)—, els seus interessos s’han centrat en el món de les avantguardes i del surrealisme en particular, a través de l’estudi i l’anàlisi de l’obra de J. V. Foix i, sobretot, de l’obra literària i plàstica de Salvador Dalí, autor sobre el qual ha publicat, a més del llibre citat, nombrosos estudis i articles en diferents revistes espanyoles i catalanes, com ara La Balsa de la Medusa (Madrid), Els Marges (Barcelona), Revista de Catalunya (Barcelona), Serra d’Or (Barcelona), Acto. Revista de Pensamiento Contemporáneo (Santa Cruz de Tenerife), L’Espill (València), Escritura e Imagen (Madrid), Caplletra (València) i Scriptura (Lleida), entre d’altres.
  Amb l’obra de Dalí com a objecte d’estudi, també ha contribuït en la realització de diverses publicacions col·lectives, com ara Peinture et écriture (París, La Différence, 1996), editada per Montserrat Prudon; Les avantguardes literàries a Catalunya. Bibliografia i antologia crítica (2005), a cura de Joaquim Molas o Poètiques catalanes del segle xx (2008), a càrrec de Jordi Malé i Laura Borràs. Ha participat assíduament en col·loquis, congressos i simposis de caràcter internacional, entre els quals destaquen «Dalí Segle xxi. La fortuna crítica d’un creador dissident» (Barcelona, 2003), «Dalí. Les traces d’Eros» (Cerisy-la-Salle, 2007) i «Salvador Dalí. Pensament i literatura» (Figueres, 2012).
  Com a editor literari, ha estat el curador d’una nova edició del primer llibre de l’artista figuerenc, La femme visible (Propostes Culturals Andana i Fundació Gala - Salvador Dalí, 1930), i prepara una edició de l’epistolari Salvador Dalí - Pere Coromines per a l’Associació de Bibliòfils de Barcelona. És membre de l’Associació de Crítics Catalans (ACCA) i ha estat guionista de còmics underground. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí