ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 22/07/2014

Sez Lacave, Pilar
Burgos (Castella i Lle), 1970

Àrees de treball: Art del segle xix / Art del segle xx / Pintura del segle xix / Pintura del segle xx / Colleccionisme dart

Pilar Sáez Lacave és doctora en història de l’art per la Universitat Blaise Pascal de Clermont Ferrand i la Universitat Autònoma de Madrid, i diplomada en museologia per l’Escola del Louvre de París. És investigadora, docent i comissària d’exposicions. Des del 2008 és professora associada a l’Escola Normal de Cachan, i es va dedicar a la docència a la Universitat d’Ais de Provença i a la Universitat Autònoma de Madrid.

Premiada amb diverses beques (Fundació La Caixa, Fundación ICO, Aires Culturelles i André Chastel), centra la seva activitat investigadora en l’art de finals del segle xix i la primera meitat del segle xx, i és especialista en el pintor Josep M. Sert (1874-1945). Ha dedicat gran part de la seva tasca investigadora a aquest artista, amb publicacions que posen de manifest el mètode i la feina del taller de l’artista, així com la seva relació amb la fotografia, com ara «Sert y la fotografía» (Goya. Revista de Arte, Madrid, 2009). De la mateixa manera, s’interessa per les aportacions de Sert a la modernitat a través de l’estudi de les col·laboracions amb alguns dels seus contemporanis més propers, com ara Manuel de Falla, «Un projet inabouti. L’Atlantide de José Maria Sert et Manuel de Falla», a Mélanges en hommage à Jean-Paul Bouillon (Rennes, Presses Universitaires de Rennes, 2011); Serge Diaghilev, «Sert y los Ballets Russes. Historia de una colaboración» (Cairon. Revista de Ciencias de la Danza, Alcalá de Henares, 2000), o Paul Claudel, «Correspondance Paul Claudel - J. M. Sert» (Bulletin de la Société des Amis de Paul Claudel, París, 2013). Una part d’aquesta tasca d’investigació s’ha concretat en el comissariat de diverses exposicions, entre les quals destaca «J. M. Sert. Le Titan à l’oeuvre» (Petit Palais, París, 2012). Entre el 2008 i el 2011 ha participat en la redacció del catàleg raonat de l’obra de Maurice Denis, en el qual realiza tasques d’inventari i catalogació de pintura, a més de ser cocomissària de l’exposició «Le matin de la vie» (Tòquio, 2011).
  La seva feina se centra en dues àrees diferents. D’una banda, en temes relacionats amb la formació del gust aristocràtic i cosmopolita en la primera meitat del segle xx a través de l’estudi dels circuits de transmissió i els intercanvis artístics de l’Europa mediterrània amb Amèrica i, concretament, amb els Estats Units. De l’altra, en el retorn a la figuració de la pintura decorativa en el període d’entreguerres.



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí