ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 22/07/2014

Rueda Roig, Francesc-Josep de
Barcelona, 1961

Àrees de treball: Art antic / Art romnic / Escultura romnica

Francesc-Josep de Rueda Roigé és llicenciat en dret, doctor en història de l’art i màster en egiptologia per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Des del 2009 és professor agregat d’història de l’art antic i medieval a la UAB, on exerceix la docència d’ençà del 1988. En aquesta universitat ha estat coordinador d’estudis de la llicenciatura d’història de l’art (2006-2008) i coordinador general dels programes nacionals i internacionals d’intercanvi de la Facultat de Filosofia i Lletres (2003-2006; d’ençà del 2008). Des del 2008 és investigador associat a l’Unitat Mixta de Recerca (UMR) de l’Escola Normal Superior de París (Équipe Mosaïque), membre corresponent de l’Associació Internacional per l’Estudi del Mosaic Antic (AIEMA), amb seu a París, i investigador associat en el projecte en curs de la informatització de dades de l’AIEMA, en el marc de la unitat Arqueologies d’Orient i d’Occident (AOROC) del Centre Nacional de la Recerca Científica de París.

Com a investigador, s’ha centrat sobretot en els programes musius de les domus i villae hispanes, de manera que ha publicat diversos articles en revistes especialitzades i congressos, i en l’art romànic català. En aquest darrer àmbit destaquen alguns estudis relacionats amb els calendaris, com ara «Representacions sobre l’elaboració i utilització del vi a l’art medieval català», a Vinyes i vins. Mil anys d’història, Actes i comunicacions del III Col·loqui d’Història Agrària sobre mil anys de producció, comerç i consum de vins i begudes alcohòliques als Països Catalans, vol. ii (Barcelona, Universitat de Barcelona, 1993); «El mensari a l’art medieval català: consideracions sobre aspectes lligats a l’alimentació», a 1r Col·loqui d’Història de l’Alimentació a la Corona d’Aragó (Edat Mitjana), vol. ii (Lleida, Institut d’Estudis Ilerdencs, 1995), o «Escenas de un mensario en un capitel del Museo de Historia de la Ciudad de Barcelona. A propósito de un tema iconográfico de filiación antigua», a M. Luisa Melero Moneo et al. (ed.), Imágenes y promotores en el arte medieval. Miscelánea en homenaje a Joaquín Yarza Luaces (Bellaterra, UAB, 2001). Així mateix, ha publicat nombrosos articles a diversos volums de Catalunya romànica (Barcelona, Enciclopèdia Catalana) i col·labora en alguns dels toms de l’Enciclopedia del románico (Aguilar de Campoo, Fundación Santa María la Real i Centro de Estudios del Románico, 2002).
  Com a professor convidat, ha impartit seminaris a diverses universitats europees, entre les quals cal destacar, pel que fa a l’àmbit català, els de la Universitat de Roma I La Sapienza («La scultura romanica in Catalogna», 2008), la Segona Universitat de Nàpols («Arte e cultura nel medioevo in Catalogna», 2008) i la Universitat de Picardia Jules Verne, a Amiens («Arts figuratives d’époque romane en Catalogne», 2009).



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí