ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 22/07/2014

Maseras i Galts, Alfons
Sant Jaume dels Domenys (Baix Peneds), 23 de febrer de 1884 - Tolosa de Llenguadoc (Occitnia), 27 d'octubre de 1939

Àrees de treball: Art del segle xviii / Pintura del segle xix / Colleccionisme dart

Alfons Maseras i Galtés fou un escriptor, que instal·lat a Barcelona fou assidu d’Els Quatre Gats, on el jove Picasso li feu algun retrat. Titulat pèrit mercantil el 1901 per imposició familiar, col·laborà a diverses revistes i fou un escriptor molt fecund: narrador, poeta, novel·lista i dramaturg que se l’ubica entre el Modernisme i el Noucentisme, i durant un temps va ser en l’òrbita d’Eugeni d’Ors. Tingué també una destacada activitat com a traductor de grans escriptors clàssics francesos, italians i en llengua anglesa. Alternà la seva presència a Catalunya amb estades a París, en algun cas exiliat durant la dictadura de Primo de Rivera, i a l’Amèrica del Sud. Morí en un nou exili, aquest cop provocat pel franquisme.

Escriptor polifacètic i pintor aficionat, visità les principals exposicions d’art de París a la dècada de 1920. S’apropà també a la història de l’art, i publicà, amb Carles Fages de Climent, l’àmplia biografia no acadèmica però ben documentada Fortuny. La mitad de una vida (Madrid, Espasa Calpe, 1932), tema sobre el qual publicaria un llibre més breu en plena guerra civil: Fortuny (Barcelona, Barcino, 1938), així com articles a la Revista de Catalunya i a Meridià (1938), gestats en el marc del Comitè del Centenari de Fortuny, que es frustrà per les circumstàncies de la guerra. D’altra banda descobrí els orígens familiars del pintor neoclàssic provençal Josep Flaugier a l’article «Clarícies sobre l’origen de Josep Flaugier. La seva partida de naixement» (Butlletí dels Museus d’Art de Barcelona, Barcelona, 1933), revista on col·laborà entre el 1932 i el 1937 amb més aportacions sobre Fortuny i Flaugier, però també sobre el pintor vuitcentista marsellès d’origen català Estanislau Torrents d’Amat, la col·lecció «Martí Estany», o els pintors Antoni Viladomat, Ramon Amado i Isidre Nonell.

Bibliografia sobre Alfons Maseras i Galtés: Montserrat Corretger, Alfons Maseras - intel·lectual d’acció i literat. Biografia (Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1995).


Francesc Fontbona

 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí