ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Duran-Porta, Joan
Barcelona, 1975

Àrees de treball: Orfebreria / Arts decoratives / Arquitectura romnica / Art romnic / Art gtic

Joan Duran-Porta és doctor en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona (2015). Treballa com a professor associat en aquesta universitat des de l’any 2008, en assignatures de grau i de màster, i imparteix docència a la Universitat de Lleida i a la Universitat Oberta de Catalunya. També és llicenciat en periodisme per la Universitat Autònoma de Barcelona (1997).
  Ha treballat com a adjunt de conservació a l’àrea d’art romànic del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) en dos períodes diferents (2007-2009 i 2010-2011), i ha participat en l’organització de diverses exposicions, entre les quals destaquen «El romànic i la Mediterrània, Barcelona, Toulouse, Pisa, 1120-1180» (Barcelona, 2008) i «El esplendor del románico. Obras maestras del MNAC» (Madrid, 2011); així mateix, ha estat assistent a la direcció científica de la remodelació de les sales d’art romànic del MNAC, inaugurada l’any 2011. Ha estat subcoordinador dels volums corresponents a les provncies de Barcelona i de Girona de lobra editorial Enciclopedia del romnico en Espaa, editada per la Fundacin Santa Mara la Real - Centro de Estudios del Romnico dAguilar de Campoo.

s membre del grup de recerca Magistri Cataloniae, adscrit a la Universitat Autnoma de Barcelona. La seva tasca investigadora se centra fonamentalment en l’orfebreria medieval, si bé ha dedicat també diversos estudis a l’arquitectura de la plena edat mitjana, especialment vinculats a l’anàlisi del fenomen del primer romànic meridional. En relació amb l’orfebreria, s’ha especialitzat en l’estudi de la producció catalana dels segles xi-xiii i en el seu ampli context documental, així com en el fenomen de la importació medieval de l’anomenada obra de Llemotges. També ha investigat sobre el fons orfebre del MNAC i ha posat de relleu la seva importància en diverses publicacions del propi museu; és responsable del discurs científic en la presentació expositiva de les peces romàniques. Ha dedicat diversos estudis també a l’argenteria gòtica, amb especial atenció a les grans creus processionals que caracteritzen el període; s coeditor del llibre “Bella i solemne”. La creu gòtica dels Sants Màrtirs i la Cardona del seu temps (Cardona, Ajuntament de Cardona, 2011).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Joan Duran-Porta (Magistri Cataloniae)
  — Joan Duran-Porta (Academia.edu) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí