ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Falgs Casanovas, Jordi
La Tallada dEmpord (Baix Empord), 1964

Àrees de treball: Art del segle xx / Noucentisme / Avantguardes / Arquitectura del segle xx / Pintura del segle xx / Museografia

Jordi Falgàs Casanovas és doctor —philosophy doctor— en història de l’art per la Universitat de Wisconsin-Madison (2011) i doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona (2012). És màster en humanitats —master of arts— en història de l’art per la Universitat Estatal de Michigan (1995) i llicenciat en belles arts per la Universitat de Barcelona (1988). S’ha especialitzat en l’estudi de l’art i l’arquitectura a Catalunya durant la primera meitat del segle xx, sobretot el Noucentisme i les avantguardes. També és expert en gestió museística gràcies al seu treball en diferents fundacions i museus, tant a Catalunya com als Estats Units.

Des del 2008 és director de la Fundació Rafael Masó, a Girona, on ha estat responsable del projecte museològic i de l’obertura al públic de la Casa Masó. Del 2004 al 2007 va ser Cleveland fellow in modern art al Museu d’Art de Cleveland. Del 1996 al 2003 va ser adjunt de gerència de la Fundació Gala - Salvador Dalí, a Figueres, on va treballar en nombrosos aspectes de la gestió de l’obra, dels drets i dels museus dedicats a Salvador Dalí. Del 1994 al 1995 va ser ajudant de conservador (curatorial assistant) al Museu d’Art Kresge d’East Lansing, a Michigan. Del 1988 al 1992 va ser redactor i crític d’art del diari El Punt de Girona.
  Com a docent, ha estat professor convidat a la Càtedra Juníper Serra de la Universitat de Stanford (2017), professor associat d’història de l’art a la Universitat de Girona (2008-2009), i ajudant de professor (teaching assistant) a la Universitat de Wisconsin-Madison (2003-2008) i a la Universitat Estatal de Michigan (1993-1994).
  Ha comissariat nombroses exposicions, de les quals destaquen «Masó: interiors» (Fundació Masó, 2016-2017), «Athenea 1913: el temple del Noucentisme» (Fundació Masó, 2013), «Casa Masó: els dibuixos de l’arquitecte» (Fundació Masó, 2012), «Comadira. 50 anys de pintura» (Museu de Montserrat i Museu d’Art de Girona, 2010), «Dalí inèdit» (Museu de Montserrat i Fundació Caixa Girona, 2007) i «Barcelona and modernity» (Museu d’Art de Cleveland i Museu Metropolità d’Art, 2006-2007).
  És autor, coautor o editor de diferents llibres i catàlegs, com ara Dalí. Acadèmia neocubista i altres obres (Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2017), Un meteorit fugaç. Fidel Aguilar (1894-1917) (Girona, Ajuntament, 2017), Masó. Interiors (Girona, Fundació Rafael Masó i Úrsula Llibres, 2016), Masó. Arquitectura pública durant la Mancomunitat (Girona, Fundació Rafael Masó i Úrsula Llibres, 2014), Pep Colomer (1907-1994). Obra completa (Girona, Fundació Colomer Sanz i Úrsula Llibres, 2013), Casa Masó. Vida i arquitectura noucentista (Barcelona, Fundació Rafael Masó i Triangle Postals, 2012), El Palau de la Música Catalana (Barcelona, Triangle Postals, 2009), Barcelona and modernity. Picasso, Gaudí, Miró, Dalí (New Haven, Cleveland Museum of Art i Yale University Press, 2006). També ha publicat nombrosos articles, en llibres, com ara The Barcelona reader. Cultural readings of a city (Liverpool, Liverpool University Press, 2017), Joies del Noucentisme (Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 2016), Fascinació per Grècia: L’art a Catalunya als segles xix i xx (Girona, Museu d’Art de Girona, 2009), The Dalí Renaissance (Filadèlfia, Philadelphia Museum of Art i Yale University Press, 2008), i Persistence and memory. New critical perspectives on Dalí at the centennial (Florida, Salvador Dalí Museum, 2004), i en revistes com ara The Journal of Modern Craft, L’Avenç i Serra d’Or.
  Ha presentat ponències a diferents congressos especialitzats, a la Universitat de Columbia, a la Universitat de Londres Queen Mary, a la Universitat Dalhousie, a la Universitat de Nova York, a la Universitat de Girona, al Museu d’Art de Cleveland, a la College Art Association, al Museu d’Art de Filadèlfia, a l’Institut d’Art de Chicago i al Museu Salvador Dalí. Com a conferenciant ha estat convidat a la Universitat de Stanford, a la Universitat de Toronto, a la Universitat de Califòrnia Los Angeles, a la Universitat de Califòrnia Berkeley, al Bryn Mawr College, a la Fundació Catalunya Caixa, al Museu del Castell de Peralada, al Museu d’Art de Girona, a la Universitat de Tennessee, i a l’Instituto Cervantes de Chicago i de Moscou, entre d’altres.
  És autor dels projectes museològics de la Casa Vicens i del futur Museu d’Art Modern i Contemporani de Girona (Col·lecció Santos Torroella). És vicepresident de Cases Icòniques de Catalunya, membre del consell d’assessors del Museu de Montserrat i membre de la comissió tècnica del Museu de la Mediterrània de Torroella de Montgrí. Ha estat membre de l’European Architectural History Network, de l’American Society for Hispanic Art Historical Studies, i de la College Art Association. També va ser president de l’Associació de Museòlegs de les Comarques de Girona, i vicepresident de l’Associació de Museòlegs de Catalunya (2002-2003).
  Ha rebut el Premi Especial de l’Associació Catalana de Crítics d’Art (2007), el Graduate Student Seminar Award de l’Institut d’Art de Chicago (2004), el Douglas Schewe Award de la Universitat de Wisconsin-Madison (2004) i el Premi Espais a la Crítica d’Art (1991). 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí