ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 22/07/2014

Casal-Valls, Laura
Barcelona, 1984

Àrees de treball: Indumentria i arts txtils / Modernisme

Laura Casal-Valls és llicenciada en història de l’art i màster en estudis avançats en història de l’art per la Universitat de Barcelona. La seva tesi doctoral duu per títol La figura de la modista i els inicis de l’alta costura a Barcelona. Trajectòria professional i producció d’indumentària femenina (1880-1915), dirigida per la doctora Mireia Freixa.
  És professora d’història de l’art català al Council on International Educational Exchange i investigadora independent en història de l’art i de la moda. Ha participat en la documentació de les col·leccions de vestits d’alguns museus catalans, com ara el Museu d’Història de Sabadell, i en l’assessorament d’altres institucions museístiques amb fons tèxtil. Ha col·laborat també amb el Centre de Documentació i Museu Tèxtil de Terrassa.
  L’any 2008 rebé la Beca d’Estudis en el Camp de l’Art de la Fundació Güell i l’any 2010 el Premi Sant Jordi de la Societat Catalana d’Estudis Històrics (Institut d’Estudis Catalans). Fou becària de col·laboració en documentació a la Universitat Politècnica de Catalunya (2002-2004) i becària de col·laboració amb el Gabinet d’Activitats Institucionals i Protocol de la Universitat de Barcelona (2007-2010).
  És membre investigador de l’Associació Catalana d’Estudis d’Emblemàtica. Art i Societat (Emblecat) i de l’Associació Saló de les Arts (ASA), amb les quals impulsa diverses activitats de caràcter cultural i de recerca. A més, és sòcia de la Fundació Història del Disseny (FHD).

Com a historiadora, s’ha especialitzat en la història del vestit i de la moda a Catalunya i s’ha centrat en la creació de l’alta costura i en l’estudi de la figura de la modista i la seva trajectòria social i laboral. Ha publicat el llibre Del treball anònim a l’etiqueta. Modistes i context social a la Catalunya del segle xix, així com nombrosos articles de caràcter científic i de difusió, en revistes com ara el Butlletí del Reial Cercle Artístic, L’Avenç, Emblecat o Revista de Catalunya. Així mateix, ha participat en congressos de caràcter nacional i internacional i ha efectuat diverses conferències sobre el seu tema d’estudi. Combina la formació teòrica universitària amb la formació pràctica en l’àmbit de la confecció i el patronatge, fet que li permet estudiar la història de la moda des d’una doble òptica, aprofundint així en l’anàlisi de les peces.

Es pot completar aquesta informació a:
  — Laura Casal-Valls (pàgina personal)
  — Associació Catalana d’Estudis d’Emblemàtica. Art i Societat (Emblecat)
  — Grup de Recerca en Història de l’Art i del Disseny Contemporanis (GRACMON) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí