ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 22/07/2014

Boronat Trill, Maria-Josep
Reus (Baix Camp), 1949

Àrees de treball: Historiografia / Museografia / Institucions i associacions artstiques / Colleccionisme dart

Maria-Josep Boronat Trill és doctora en història de l’art per la Universitat de Barcelona, fruit d’una tesi dedicada a les adquisicions dels museus públics d’art de Barcelona (Barcelona, 1997), publicada amb el títol La política d’adquisicions de la Junta de Museus. 1890-1923 (Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 1999). És llicenciada en geografia i història per la Universitat de Barcelona i llicenciada en ciències de la comunicació, branca de publicitat, per la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha cursat el Postgrau de Museologia, impartit pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Curs de gestió del patrimoni, organitzat pel Centre Europeu del Patrimoni. Ha realitzat cursos en l’àrea de documentació.

En la vessant de la museologia, ha realitzat el projecte museològic del Museu Comarcal Salvador Vilaseca de Reus, i també el projecte museològic i museogràfic del Museu del Vidre de Vimbodí, ambdós encarregats pel Servei de Museus del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.
  En el camp de la documentació, ha treballat en la documentació, el guió i la coordinació de diverses exposicions: «Reus al segle xviii» (1989) i «Un nou museu, per què?» (1989), presentades al Museu Comarcal de Reus. Ha portat a terme la documentació i redacció de las fitxes tècniques, dels textos explicatius de les obres i de la bibliografia del catàleg i recerca de peces de l’exposició «Verdaguer i el seu temps» (1995), organitzada per la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya i per la Institució de les Lletres Catalanes; també la documentació i la redacció de las fitxes tècniques del catàleg de l’exposició «Rafael Benet» (1996), organitzada per la Direcció General de Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya, ambdues celebrades al Palau Moja. Ha col·laborat en la coordinació i ha efectuat la documentació de diverses exposicions organitzades pel Departament de la Presidència de la Generalitat de Catalunya: «Menjar a Catalunya» (1997-1998), «Les veus del riu» (1998-1999) i «Parcs naturals, més enllà dels límits» (1999), celebrades totes tres al Palau Robert. Tanmateix, ha col·laborat en la coordinació i s’ha responsabilitzat de la documentació dels catàlegs de les exposicions citades.
  Ha desenvolupat part de la seva carrera professional al Museu Nacional d’Art de Catalunya, a l’inici al Departament de Difusió i posteriorment al Departament de Documentació. Allà es va encarregar, entre d’altres, de diverses tasques de suport al projecte museològic i museogràfic, així com de la documentació i el registre de peces, i va col·laborar en diverses publicacions del museu.
  També ha fet altres tasques en el terreny de la documentació. D’una banda, ha realitzat l’inventari i la catalogació dels expedients del fons documental de l’arxiu històric de la Junta de Museus en diverses fases, i l’inventari i la catalogació dels béns culturals de la Casa dels Canonges, residència del president de la Generalitat de Catalunya. D’altra banda, s’ha dedicat a la recerca de la documentació gràfica de la publicació La Llotja i la Reialesa (Cambra de Comerç de Barcelona, 2002), a la recerca d’imatges per a l’exposició «Cent anys de la Junta de Museus de Catalunya. 1907-2007» (2008) i per al fullet informatiu, així com a la selecció d’obres rellevants dins de la història de les adquisicions de la Junta de Museus dins d’un recorregut alternatiu d’aquesta exposició.
  Ha realitzat diverses tasques de suport, assessorament i recerca per a la Junta de Museus de Catalunya, ha col·laborat en tasques d’organització de la commemoració del Centenari de la Junta de Museus de Catalunya i també ha portat a terme una recerca sobre la història de la Junta de Museus, durant el període de la Guerra Civil. S’ha encarregat de la recerca documental i d’imatges per a l’exposició virtual «L’alimentació medieval», projecte d’integració d’imatges provinents dels museus d’art catalans per a explicar un concepte temàtic de la història quotidiana de Catalunya. Des de l’any 2006, col·labora amb l’Associació de Museòlegs de Catalunya, de la qual forma part com a membre associat. Porta a terme la coordinació de la revista Mnemòsine. Revista de Museus de Catalunya, editada per l’Associació de Museòlegs de Catalunya.
  Ha publicat diversos articles, entre d’altres, «Els museus catalans en el context estatal i europeu. Del darrer terç del segle xix al primer terç del segle xx», a Descobreix els tresors! 70 anys de museus a Reus. 1934-2004 (Reus, 2004), i «La sistematització dels museus de Barcelona. Els primers anys trenta», a Informatiu Museus (Reus, 2004). Ha col·laborat en el Diccionario histórico de la arqueologia en diverses veus sobre temes o personatges del mon dels museus. És coautora dels articles «L’època de la Mancomunitat. 1914-1923» i «1936-1939. La salvaguarda del tresor artístic català», a Cent anys de la Junta de Museus de Catalunya. 1907-2007 (Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2008).



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí