ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Villaverde Rey, Montserrat
Tremp (Pallars Juss), 1966

Àrees de treball: Arquitectura popular / Arquitectura barroca / Art del segle xviii / Arquitectura del segle xix / Modernisme

Montserrat Villaverde Rey s llicenciada en histria de lart per la Universitat de Barcelona. s professora de lEscola dArquitectura La Salle de la Universitat Ramon Llull i sha especialitzat en treballs de recerca sobre el patrimoni construt previs a rehabilitacions i restauracions; aix com en la gesti i la posterior difusi del patrimoni arquitectnic.
  Ha col·laborat en diferents projectes internacionals a lAmrica llatina, Europa i el Mediterrani, vinculats al patrimoni arquitectnic i especialment a larquitectura tradicional. Dels projectes europeus destaca la participaci en el programa Raphael sobre els esgrafiats setcentistes a Barcelona (1998-1999) i, dins el mateix programa (2000-2001), sobre els esgrafiats dels segles xix i xx i els seus artfexs a lEixample de Barcelona. El 2003 coordin el projecte Art Nouveau in progress; el taller realitzat a Barcelona.
  Dels projectes euromediterranis, destaca la participaci dins el programa Euromed Heritage, a Corpus (2001), Corpus Llevant (2003-2004), RehabiMed (2004-2007) i Montada (2009-2012), tots aquests vinculats a la recerca, rehabilitaci i difusi de larquitectura tradicional a la mediterrnia. Paral·lelament ha participat a treballs de camp vinculats a larquitectura tradicional realitzats al Marroc, Mauritnia, Algria, Tunsia, Egipte, Palestina, Israel, Jordnia, el Lban, Sria, Grcia, Turquia, el Iemen i lIran. Ha dirigit els tallers darquitectura tradicional magrebina Montada Kids al Marroc, Algria i Tunsia (2009-2012) i s directora de tots els seus materials interactius i publicats.
  Dels projectes llatinoamericans, destaquen les tasques de recerca realitzades a Cuba: a Trinidad de Cuba, entorn de larquitectura i lurbanisme colonial, i a lHavana, sobre larquitectura vinculada a Catalunya durant les dues primeres dcades del segle xx, documentant el procs de desenvolupament del Modernisme a la ciutat i dels seus artfexs i destacant projectistes (Mario Rotllant i Folcar, Ignasi Mas i Morell, Federico de Arias Rey), artesans, artistes i industrials.
Ha realitzat treballs de recerca del patrimoni arquitectnic a Barcelona, dirigint i realitzant ms dun centenar destudis histrics, entre els quals destaquen conjunts patrimonials com ara lHospital de Sant Pau i la Santa Creu, la Torre del Fang, Can Ricart, Sant Pere de les Puelles, Santa Maria de Vandonzella, la Fonda Espanya, la Casa dels Quatre Rius, la Casa Codina, la Vil·la Hellius, la Casa Hervs i les finques del mercat de Sant Josep, entre daltres.
  Ha col·laborat en les exposicions Maroc prsaharien. Habitat et patrimoine, Cuba. Patrimonio internacional, Architecture traditionnelle au Liban. Un habitat mditerranen i Traditional architecture in Syria. A Mediterranean dwelling. s autora de les exposicions Habiter la Mditerrane i Regards croiss. Patrimoine vivant en Mditerrane.
  s coautora, entre daltres, dels articles LHavana modernista (LInformatiu, Barcelona, 1998); La Habana de fin de siglo. El modernismo habanero (R&R. Restauracin & Rehabilitacin, Valncia, 1998); Marruecos presahariano. Hbitat y sociedad (R&R. Restauracin & Rehabilitacin, Valncia, 1998); Itinerari a travs dun paviment i Itinerari per un patrimoni lluny i en perill. LHavana (Barcelona, LIsard, 2004 ); Arquitectura modernista a Cuba. Fonts documentals pbliques i privades (Quito, Instituto Cientfico de Culturas Indgenas, 2004); La cermica aplicada en la arquitectura modernista de Cuba, a Tradicin y modernidad. La cermica en el Modernismo. Actas del Congreso celebrado en Esplugues de Llobregat (29-31 octubre 2004) / IX Congreso Anual de la Asociacin de Ceramologa (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2006); Faanes del segle xix. Reflexions entorn de laplicaci del color, a Restauraci de faanes histriques (Barcelona, Col·legi dArquitectes de Catalunya, 2006); La casa de Salvador Puig, La Casa Sanmart, La casa de Rosa Pags, Carrer Tapioles 34 i La Casa Guarro, a Restauracin de fachadas histricas, de la col·lecci Papers Sert (Barcelona, Col·legi dArquitectes de Catalunya, 2006); Arquitectura tradicional mediterrnea. Estudios histricos (Revista de Catalunya, Barcelona, 2006); La formaci de la plaa de Sant Josep de Barcelona (Revista de Catalunya, Barcelona, 2006); Le regard historique sur le territoire et la ville traditionnelle. Architecture traditionnelle mditerranenne. I. Rhabilitation ville et territoire (Barcelona, RehabiMed, 2007); tudes historiques et interventions archologiques. Outils de connaissance de larchitecture traditionnelle mditerranenne. Architecture traditionnelle mditerranenne. II. Rhabilitation btiments (Barcelona, RehabiMed, 2007); Arquitectura modernista a Cuba (Barcelona, Edicions 62, 2007); Arquitectura, a LEscola Industrial de Barcelona. Cent anys densenyament tcnic i arquitectura (Barcelona, Diputaci de Barcelona, 2007); Learning is fun! Montada Kids (Barcelona, Euromed Heritage, 2011), i Lexprience des ateliers darchitecture traditionelle. Montada Kids (Barcelona, Montada, 2012).
  s membre de lequip de redacci de Traditional Mediterranean Architecture. cole dAvignon (Barcelona, 2002), Manuel pour lentretien et la rhabilitation de larchitecture traditionnelle libanaise (Beirut, 2004), Handbook for the maintenance and rehabilitation of tradicional Syrian architecture (Beirut, 2004), Bulletin RehabiMed (2005-2009) i Al-Magrib (2010- 2012).
  Ha col·laborat en congressos i ha impartit conferncies a Cartagena, lHavana, Tuxtla Gutirrez, Mxic; San Luis Potos, Barcelona, Girona, Madrid, Ma; Marrqueix, Sal, Fes, Kairouan, Sousse, Alger, Dellys, Ghardaia i el Caire, entre altres ciutats.


 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí