ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Sol Colomer, Xavier
Sant Feliu de Pallerols (Garrotxa), 1972

Àrees de treball: Literatura artstica / Art barroc / Arquitectura barroca / Historiografia / Museografia / Fotografia

Xavier Sol Colomer s professor de geografia i histria a lensenyament secundari (Institut Vescomtat de Cabrera, Hostalric). Ha fet un mster en museologia i patrimoni i s doctor en histria per la Universitat de Girona (2005), amb una tesi doctoral sobre les visites pastorals als bisbats de Girona i Vic (1587-1800). Ha gaudit de diverses beques de formaci Intercampus a la Universitat Nacional San Cristbal de Huamanga (Ayacucho, Per) lany 1996, on va realitzar tasques de catalogaci arqueolgica dobjectes precolombins; a la Pontifcia Universitat Javeriana de Bogot (Colmbia) lany 1997, on va participar en el taller delaboraci duna guia arquitectnica de la capital (dirigida per Germn Rodrigo Meja), i a la Universitat Internacional SEK (Santiago de Xile) lany 1998, on va exercir la docncia en diversos cursos dhistria de lart i va col·laborar en el projecte museogrfic del Museu dArt Religis Dominic en la Recoleta Dominica. s membre de les juntes del Patronat dEstudis Histrics dOlot i Comarca (PEHOC) i de lAssociaci dHistria Rural (AHR).
Com a investigador, sha centrat en qestions sobre el Barroc i lpoca moderna a Catalunya en diferents aspectes. Ha publicat la tesi doctoral La Reforma Catlica a la muntanya catalana a travs de les visites pastorals. Els bisbats de Girona i Vic (1587-1800) (Girona, Associaci dHistria Rural / Centre de Recerca dHistria Rural de la Universitat de Girona / Documenta Universitaria, 2008). La tesi estudia els efectes, a llarg termini, del Concili de Trento en un seguit de parrquies rurals i de muntanya (a la Garrotxa, la Selva i Osona), a travs de les visites pastorals. Tamb ha estudiat la parrquia a travs de la fotografia histrica, amb un projecte com amb Maria Gargant (Revista dEtnologia de Catalunya, Barcelona, desembre 2010).
  Ha elaborat les guies urbanes dels pobles garrotxins de Sant Feliu de Pallerols (2002) i de les Planes dHostoles (2002), conjuntament amb Montse Auguet, i dAmer (2011). Sha centrat en lestudi del patrimoni de lpoca moderna, com ara lermita de Santa Ceclia (La Comarca, Olot, novembre 2000); la capella del Roser (Annals del Patronat dEstudis Histrics dOlot i Comarca, Olot, 2005) i el santuari de la Mare de Du de la Salut (Barcelona, Publicacions de lAbadia de Montserrat, 2003), tots dos de Sant Feliu de Pallerols; la destrucci del patrimoni eclesistic giron als segles xvi i xvii, a Lpoca del Barroc i els Bonifs (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2007); lesglsia de Sant Vicen de Besal (Besal, Ajuntament de Besal, 2008); lhospital Sant Jaume dOlot (Olot, Ajuntament dOlot, 2010), i el monestir de Santa Maria dAmer (Barcelona, Fundaci Noguera, 2010). Tamb ha estudiat els retaules barrocs de Sant Feliu de Pallerols (Ausa, Vic, 2000) i de les Planes dHostoles (Annals del Patronat dEstudis Histrics dOlot i Comarca, Olot, 2005). Es pot trobar una visi de conjunt daquest perode en el llibre, en col·laboraci de Francesc Miralpeix, Lart barroc a Girona (Girona, Diputaci de Girona, 2011), una acurada sntesi entre la divulgaci, la recerca i la restituci dun art menystingut.
  Est preparant, conjuntament amb Miquel Puig, un estudi sobre els retaules barrocs de la Garrotxa, On s lart barroc de la Garrotxa? (El Cartips, Olot, novembre 2010). Tamb t enfocades les seves recerques entorn la construcci, lurbanisme, la producci i el consum artstic en el trnsit dels segles xvi al xvii en el context de la parrquia catalana.


 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí