ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Yeguas Gass, Joan
Castellnou de Seana (Pla dUrgell), 1971

Àrees de treball: Art gtic / Art renaixentista / Art barroc

Joan Yeguas Gassó és doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona (2001) i és conservador de béns culturals en l’Àrea de Renaixement i Barroc al Museu Nacional d’Art de Catalunya (des del 2003). Entre 1995 i 1998 fou becari de la Direcció General de Recerca (Generalitat de Catalunya), adscrit a la Universitat de Lleida. Va gaudir d’altres ajudes predoctorals per a estades en universitats estrangeres: Roma (1997) i Nàpols (1998). Puntualment, ha exercit de professor de cursos universitaris, de cursos de doctorat o d’assignatures de titulació universitària (a les universitats de Lleida, Girona, Barcelona, Saragossa i Càller). Entre el 2013 i el 2015 fou professor i tutor de la Universitat Nacional dEducaci a Distncia (UNED) pel grau dhistria de lart al Centre de Sant Boi de Llobregat. És membre del Centre d’Art d’Època Moderna (CAEM) des que es creà l’any 2000. És membre del consell de redacció de la revista Urtx. Revista d’Humanitats de l’Urgell (des del 2003). És membre fundador del Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà (el 2009) i president de lentitat (des del 2014). També treballà com a tècnic a l’Arxiu Comarcal de l’Urgell (2002-2003).

Com a investigador, s’ha especialitzat en temes artístics de l’època del Renaixement i del Barroc, amb especial atenció vers l’escultura existent en els territoris de l’antiga Corona d’Aragó. Ha publicat diversos llibres sobre l’escultura a Catalunya durant el segle xvi, com ara L’escultor Damià Forment a Catalunya (Lleida, Universitat de Lleida, 1999), El mausoleu de Bellpuig. Història i art del Renaixement entre Nàpols i Catalunya (Bellpuig, Saladrigues Impressors, 2009) i La glòria del marbre a Montserrat (Barcelona, Publicacions de l’Abadia de Montserrat, 2012). Puntualment, ha dedicat la seva atenció cap a l’arquitectura del segle xvi i ha publicat dos llibres en col·laboració amb Joan-Hilari Muñoz, Arquitectura religiosa i renaixentista a la Terra Alta. Esglésies i portalades (Batea, Secció d’Arqueologia del Patronat Pro Batea, 2007) i A costa de Cretas… La iglesia parroquial y la ermita. Dos joyas de la corona de Aragón (Tortosa, Juan Luis Camps, 2008); així com l’article «Obres al convent de Bellpuig (1507-1535)» (Urtx, Tàrrega, 2004).
  Ha comissariat diverses exposicions, com ara «Ramon Amadeu. 200 anys de la seva estada a Olot (1809-1814)» (desembre 2012 - febrer 2013), de la qual es va publicar un catàleg digital revisant la trajectòria de l’artista (Olot, Museus d’Olot, 2012), i «Inclume. Natures mortes del Segle dOr» (octubre 2015 - febrer 2016). Tamb ha estat el responsable, juntament amb Francesc Qulez, i la collaboraci de Juan Jos Lahuerta, de la darrera remodelaci (gener 2018) de la collecci dart del Renaixement i del Barroc del Museu Nacional dArt de Catalunya.
  Entre d’altres, ha col·laborat amb publicacions com ara Archivo Español de Arte, Napoli Nobilissima, Analecta Sacra Tarraconensia, Pedralbes. Revista d’Història Moderna Miscellnia Litrgica Catalana o Locus Amoenus. Tamb ha redactat fitxes per a diverses exposicions.
  Ha participat en congressos o ha donat conferències a Roma, Barcelona, Càller, Bilbao, Lleida, Tarragona, Tortosa, Olot, Sitges, Valls, Alcanyís, Tàrrega, Solsona, Prada de Conflent, Agramunt, Bellpuig, Linyola, Bell-lloc dUrgell, Sarral, Salardú, Golmés, Miralcamp, Castellnou de Seana, lAlbi, Vilagrassa, Vila-sana, Vinaixa, Ciutadilla i també al monestir de Poblet.
  Ha escrit un llarg reguitzell d’articles que estudien el patrimoni i la història de la plana d’Urgell, com ara «Sant Isidor de Quios i la seva imatge a Mollerussa (1500-1525)» (Mascançà. Revista d’Estudis del Pla d’Urgell, Mollerussa, 2011) i el llibre Joan Robles i Mateo (1899-1984). Un escultor dimatgeria religiosa popular (Sant Mart de Mald, 2012).

Es pot completar aquesta informació a:
  — Joan Yeguas Gassó (blog) 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí