ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Canals Arom, M. Teresa
Terrassa (Valls Occidental), 1947

Àrees de treball: Art del segle xix / Art del segle xx / Indumentria i arts txtils / Art efmer

Maria Teresa Canals Aromí és llicenciada en història de l’art per la Universitat de Barcelona i doctorada a l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona (Universitat Politècnica de Catalunya) amb la tesi Els papers pintats a Espanya. 1815-1929. Els últims anys professionals els ha desenvolupat com a directora del Museu de l’Estampació de Premià de Mar.
  S’ha fet càrrec de la identificació, l’inventari i la documentació de les col·leccions de papers pintats i guardes que es conserven en entitats privades o municipals de Catalunya i de fora d’aquesta, com és el cas del Museu de les Arts decoratives de Barcelona, el Museu Palau Mercader de Cornellà de Llobregat i el Museu Comarcal de Cervera / Casa Museu Duran i Sanpere, entre d’altres. Va ser comissària de l’exposició «Papers pintats» (Museu del Disseny de Barcelona, 2010) i «Coincidències insòlites: guadamassils i papers pintats» (Museu de la Pell d’Igualada, 2011).
  És sòcia fundadora de l’Asociación Hispánica de Historiadores del Papel (Madrid). També és sòcia i col·laboradora de l’associació Les Amis du Papier Peint (Museu de les Arts Decoratives, Palau del Louvre, París) i és membre de la junta directiva de l’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya.

Com a investigadora, s’ha centrat principalment en els àmbits de l’estampació tèxtil i l’estampació en papers pintats per a decoracions murals des del segle xviii, tant en la vessant tècnica com en l’artística.
  És autora i coautora de diverses obres, com ara Els papers pintats i les arts decoratives (Santa Coloma de Gramanet, M. Teresa Canals Aromí, 2003), L’estampació tèxtil a Catalunya. Ponsa: art, disseny i indústria (Premià de Mar, Museu de l’Estampació de Premià de Mar, 2005); Estampación (Barcelona, Parramón, 2007), Els colorants i pigments per estampar. Indianes, estampats (Sabadell, Museu d’Història de Sabadell, 2007), El Museu de l’Estampació de Premià de Mar (Premià de Mar, Museu de l’Estampació de Premià de Mar i Museu de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya, 2009).
  Ha participat en congressos i jornades d’àmbit nacional i internacional on ha exposat i s’han publicat els seus treballs: Exportación de los papeles pintados en los siglos xviii y xix (III Congreso Nacional de Historia del papel en España, València, 1999); Motlles i corrons per estampar, segles xviii-xix (VI Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica, Vic, 2002); Principales centros de fabricación de papel pintado en España en el siglo xix (IV Congreso Nacional de Historia del Papel en España, Asociación Hispánica de Historiadores del Papel, Còrdova, 2001); About wallpaper collection of the Museu de les Arts Decoratives de Barcelona 26th IPH Congress (Roma, 2002); «La Real fábrica de papeles pintados de Madrid, 1788-1834», a Actas sobre las reales fábricas. La Granja de San Ildefonso (Segovia) (Madrid, Ministerio de Educación, Cultura y Deporte / Caja Madrid, 2003); «Glosario para restauradores de papel. Español-catalán-inglés. Català-anglès-espanyol. English-Catalan-Spanish», a Actas del V Congreso Nacional de Historia del Papel en Espanya (Sarrià de Ter, octubre 2003); «La indústria i el comerç del paper de Catalunya a Llatinoamèrica. Segles xviii-xix», a Actes del I Congrés Catalunya i Amèrica. Fonts i documents de recerca (Barcelona, Institut Català de Cooperació Iberoamericana, 2004); Entre la inspiració, l’artifici i l’adaptació dels papers pintats. Espais interiors. Casa i art. Segles xviii al xxi (Barcelona, Universitat de Barcelona, 2007); «Un mocador estampat a ca l’Erasme de Gònima. Barcelona s. xviii», a Actes d’Història de la Ciència i de la Tècnica. IX Trobada d’Història de la Ciència i de la Tècnica (Barcelona, Institut d’Estudis Catalans, 2008); «Papers pintats Art Nouveau. El triomf d’una estètica en la decoració d’interiors» (Coup de Fouet, Barcelona, 2010), i «Decoraciones murales. Similitudes iconográficas entre papeles pintados y tejidos estampados» (Datatèxtil, Terrassa, 2011).



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí