ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Serra Masdeu, Anna Isabel
Alcover (Alt Camp), 1969

Àrees de treball: Art barroc / Arquitectura barroca

Anna Isabel Serra Masdeu és doctora en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona (2005). Des de l’any 2005 és professora associada del Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona.

Tot i que inicialment va investigar sobre l’art de finals del segle xix i primers del xx a Tarragona, ciutat i província, es va decantar per l’estudi de l’arquitectura religiosa barroca a l’arxidiòcesi tarragonina i li va dedicar la tesi doctoral. Aquesta recerca es va editar amb el títol Josep Prat i la irrupció de l’Academicisme en l’arquitectura barroca a Tarragona (Tarragona, Diputació de Tarragona, 2010), tema ja encetat amb el llibre L’església parroquial de Sant Martí de Vilallonga del Camp (Valls, Cossetània, 1998). El darrer llibre sobre arquitectura religiosa que ha publicat és L’església Nova o de l’Assumpció d’Alcover (1594-1630). Notes per a la seva construcció (Alcover, Centre d’Estudis Alcoverencs, 2011).
  Ha redactat una trentena de capítols de llibre dedicats a l’art del segle xviii i xix a la província de Tarragona. Els seus articles versen sobre la influència de la Il·lustració i l’enginyeria militar en l’arquitectura tarragonina de finals del segle xviii. En són un exemple els articles: «Mestres de cases no agremiats a Tarragona i Tortosa a finals del segle xviii. Límits laborals i exclusions» (Ars Longa, València, 2010), «Els Tomàs. Una nissaga de mestres de cases de finals del segle xviii» (Butlletí de la Reial Acadèmia Catalana de Belles Arts de Sant Jordi, Barcelona, 2011) o «La construcció d’esglésies del set-cents sobre esglésies medievals i renaixentistes. Un pont d’unió poc conegut entre la traça i la fàbrica» (Archivo de Arte Valenciano, València, 2013).
  Un dels seus àmbits de treball és el de la recerca patrimonial industrial. Fruit d’aquesta recerca, s’emmarquen els llibres següents, els quals han estat elaborats en equip: Catedrals del vi (Manresa, Angle, 2009), coordinat per la doctora Raquel Lacuesta Contreras i El Mercat Central de Tarragona (Tarragona, Cambra de Comerç de Tarragona, 2010).
  Ha assistit a congressos internacionals a Itàlia i a Portugal, i ha anat a fer recerca postdoctoral a aquests països. 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí