ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Orriols Alsina, Anna
Manresa (Bages), 1963

Àrees de treball: Pintura romnica / Art romnic / Miniatura i histria del llibre / Art preromnic

Anna Orriols Alsina és doctora en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), és d’ençà del novembre del 2000 professora titular d’aquesta universitat, on exerceix la docència des de l’octubre del 1988. Ha estat secretària acadèmica del Departament d’Art de la UAB en diverses ocasions (setembre 1994 - maig 1996; febrer 2001 - juny 2002, i d’ençà del juliol del 2010). És membre del consell assessor per a la investigació i publicacions del Museu Episcopal de Vic (des de l’abril del 2003) i del consell assessor de la revista Quaderns del Museu Episcopal de Vic. Ha format part de l’equip redactor del Pla Director per a la Restauració del Castell de Cardona (2002) i ha col·laborat com a assessora científica en l’exposició «Magister Sancta Columba. La pintura romànica del mestre de Santa Coloma i el seu cercle», organitzada pel Ministeri de Cultura del Govern d’Andorra (2003). És subcoordinadora, d’ençà del 2008, dels volums corresponents a les comarques barcelonines de l’Enciclopedia del románico, editada per la Fundación Santa María la Real i el Centro de Estudios del Románico (Aguilar de Campoo).

Ha centrat la seva tasca investigadora en la il·lustració de manuscrits i la pintura medievals, la iconografia i l’hagiografia, especialment —tot i que no exclusivament— d’àmbit català. En el primer cas, ha prestat especial atenció als scriptoria de Girona i Cuixà en l’època romànica, amb el resultat d’estudis que analitzen les fonts de determinades il·lustracions i aborden aspectes com ara els processos de programació i còpia. En la seva recerca ocupen un lloc destacat els manuscrits il·lustrats del Comentari a l’Apocalipsi de Beat de Liébana, i en concret els exemplars de Girona i Torí, que permeten posar de manifest aspectes sovint infravalorats, com ara la capacitat d’improvisació i reinterpretació dels artistes dels segles x al xii. Ha publicat també estudis sobre els programes iconogràfics de la pintura romànica i les intencions dels patrons de les obres, i sobre determinats mecanismes d’exaltació del poder episcopal a través de les imatges. Amb relació a l’època gòtica, els seus estudis s’han centrat en dues localitats de la Catalunya central (Manresa i Cardona) i s’han traduït en diverses publicacions, tant generals —La Seu de Manresa, Sant Vicenç de Castellet (2006)—, com centrades en l’activitat pictòrica i la comitència, així com en la direcció d’un projecte de recerca relatiu a la creu processional gòtica dels sants màrtirs conservada al temple parroquial de Cardona. S’ha apropat també a l’ambient artístic de René d’Anjou a partir d’un manuscrit tardogòtic francès conservat a Sant Petersburg i relacionat amb l’entorn del monarca esmentat. Pel que fa a l’hagiografia, ha analitzat la iconografia hagiogràfica romànica a Catalunya i ha estudiat temes i figures específics, com ara els cicles dedicats a sant Agustí en el gòtic català i la iconografia de sants bisbes locals, o un antic cicle pictòric protagonitzat per sant Jaume a la catedral de la Seu d’Urgell.
  Ha escrit textos en diverses obres col·lectives, com ara catàlegs d’exposició. Ha redactat estudis introductoris o fitxes catalogràfiques a «Millenvm» (Barcelona, 1989), «Catalunya Medieval» (Barcelona, 1992), «Catalunya a l’època carolíngia» (Barcelona, 2000), «De Limoges a Silos» (Madrid-Brussel·les-Silos, 2002), «Ars Sacra. Seu Nova de Lleida. Els tresors artístics de la catedral» (Lleida, 2001), «Sancho III el Mayor y sus herederos. El linaje que europeizó los reinos hispanos» (Pamplona, 2006), «Rudesindus. La cultura europea del siglo x» (Santiago de Compostel·la, 2007), «El romànic i la Mediterrània. Catalunya, Toulouse i Pisa. 1120-1180» (Barcelona, 2008) i «Convidats d’honor. Exposició commemorativa del 75è aniversari del MNAC» (Barcelona, 2009); així com compendis de caire enciclopèdic, com ara Catalunya romànica i Allgemeines Künstlerlexikon (algunes entrades sobre il·lustradors medievals i renaixentistes hispans). Ha elaborat un dels estudis per a l’edició facsímil del llibre inèdit Arquitectura cristiana preromànica a Catalunya, de J. Puig i Cadafalch.

Es pot completar aquesta informació a:
  — Anna Orriols (Magistri Cataloniae) 
  — Anna Orriols (Academia.edu)



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí