ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Roca Rosell, Francesc
Barcelona, 21 d'octubre de 1945

Àrees de treball: Modernisme / Noucentisme / Avantguardes / Arquitectura del segle xix / Arquitectura del segle xx / Museografia / Cartellisme

Francesc Roca Rosell s llicenciat en cincies econmiques a la Universitat de Barcelona (UB) el 1967 i doctor lany 1977, dins el Departament de Poltica Econmica de la UB, on s professor des del 1967. Va cursar leducaci primria i la secundria al Liceu francs de Barcelona, amb Pere Ribera com a director i professor dhistria de lart. Va fer la tesi de doctorat a la UB sobre poltica territorial i urbana a la Catalunya de 1901-1939, amb Fabi Estap i Ernest Lluch com a directors. De la tesi en surten tres llibres: El Pla Maci. [De la Gross-Barcelona al pla comarcal] (Barcelona, La Magrana, 1977), Poltica econmica i territori a Catalunya. 1901-1939 (Barcelona, Ketres, 1979) i Poltica, economa y espacio. 1936-1939 (Barcelona, Ediciones del Serbal, 1983).
  Ha estat director tcnic de lArxiu Histric dUrbanisme, Arquitectura i Disseny (1967-1977) del Col·legi dArquitectes de Catalunya i Balears, creat per Oriol Bohigas amb Ignasi Sol-Morales.
  Ha estat codirector (amb Llus Monreal, secretari del Consell Internacional de Museus —ICOM—) del Llibre blanc dels museus de Barcelona (Barcelona, Ajuntament de Barcelona, 1979). Hi ha la proposta de creaci del Museu Nacional Catal (basat en el Museu dArt de Catalunya), del Museu de les Cultures del Mn (basat en la col·lecci Folch) i del Museu de la Cincia i de la Tcnica.

És estudiós d’alguns aspectes, d’alguns temes i d’alguns protagonistes de l’urbanisme i l’arquitectura catalans del Modernisme i del Noucentisme al primer terç del segle xx i, eventualment, d’Ildefons Cerdà i la generació de 1854; per exemple, «L’urbanisme modernista», a Francesc Fontbona (dir.), En paral·lel al Modernisme (Barcelona, L’Isard, 2004).
  Ha estat coordinador de treballs col·lectius sobre Cerdà, Cebrià Montoliu, el Noucentisme, i el Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània; per exemple, Cebrià Montoliu (1873-1923) (Barcelona, Ajuntament de Barcelona, 1993). Ha realitzat col·laboracions a catàlegs (en diversos formats) de les exposicions següents: «Ordenació del Territori als Països Catalans» (Tortosa), «Patrimoni arquitectònic i urbanístic del País Valencià» (Alacant), «Primer de Maig i moviment obrer» (capella de l’Hospital de la Santa Creu, Barcelona), «Katalanische Kunst des 20. Jahrhunderts» (Berlín), «Narcís Monturiol» (Museu de l’Empordà, Figueres), «Cien años de cultura catalana» (Palau de Velázquez, Madrid), «Homage to Barcelona. The city and its arts. 1888-1936» (Galeria Hayward, Londres), «Mein Vaterland ist international. Illustrierte Geschichte des 1 Mai 1886 bis heute» (Berlín), «Art contra la guerra. Entorn al Pavelló Espanyol a l’Exposició Internacional de París de 1937» (Palau de la Virreina, Barcelona), «Noucentisme i ciutat» (Centre de Cultura Contemporània de Barcelona), «Estimat PSUC. 1936-1986» (Palau March, Barcelona), «L’Assemblea de Catalunya» (Ca l’Ardiaca, Barcelona), «Unió de Pagesos» (Ca l’Ardiaca, Barcelona), «Marx. El contemporani. 1883-1983» (vestíbul principal de la l’edifici històric de la UB), «Alexandre Deulofeu» i «Els Rubió» (Museu d’Història de Catalunya, Barcelona), «Primavera del disseny» (Palau de la Virreina, Barcelona), «Catalunya, tierra de acogida» (mostra itinerant en diverses ciutats espanyoles) i «Torres i temps. 1905-2005» (Museu Agbar, Cornellà de Llobregat).
  És coautor del llibre d’art Les estrelles d’Europa (Olot, Miquel Plana, 2002), amb el text «El miracle europeu i l’europeisme català». Ha estat copresentador de l’edició facsímil de la revista A. C.. És autor dels pròlegs als facsímils de Pere Estasen, Cataluña 1900 (Barcelona, Base, 2000), i de Josep M. Tallada, Demografia de Catalunya (Barcelona, Institut d’Estadística de Catalunya, 2009). Ha estat presentador de l’edició facsímil de la darrera època del magazín D’Ací i d’Allà (Barcelona, Àmbit, 1996).
  En el cas de l’Atlas de Barcelona. Siglos xvi-xx (Barcelona, Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya i Balears, 1973; 2a ed., 1982), en col·laboració amb Montserrat Galera i Salvador Tarragó, els mapes reproduïts procedents d’arxius molt diversos tenen, sovint, a més d’informació cartogràfica, un notable interès artístic.
  A l’índex analític de Teories de Catalunya. Guia de la societat catalana contemporània (Barcelona, Pòrtic, 2000), les paraules clau de l’univers de l’art hi tenen un pes important, per exemple: aeroports, alta cultura de masses, arquitectura, art popular, Art Nouveau, Arts & Crafts, avantguarda, colors, disseny, escenografia, estil, excentricitat, experimentació, guies turístiques, imatge, indústries populars, jardí, mediterraneisme, mirall, Modernisme, modernitat, mosaic, museus, Noucentisme, oficis, paisatge, paradisos, Pont de la Mar Blava, publicitat, ritus, senyalització, símbols, substrats, tecnòpoli, temple i urbanisme. Amb Víctor Hurtado, a Catalans al món. Atles de la presència catalana al món (Barcelona, Enciclopèdia Catalana, 2009), hi ha mapes i textos sobre l’expansió de l’art català al món, des del romànic i el gòtic fins a les avantguardes i les arts escèniques, passant per la plàstica barroca (Rigau, Ribera, Ribalta, Valls, Xoriguera) i l’urbanisme de la Il·lustració (Amat, Constançó, De Ribas, Sartina). Va col·laborar al Memorial Ignasi de Solà-Morales (Barcelona, Universitat Politècnica de Catalunya, 2003) amb «Ignasi de Solà-Morales y la teoría del “Catalan movement”».

Es pot completar aquesta informació a:
  — Fundació d’Estudis Històrics de Catalunya 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620. Fax +34 932 701 180. dhac@iec.cat - Informació legal

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí