ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 31/08/2018

Gil Duran, Nria
Amposta (Montsi), 26 de setembre de 1964

Àrees de treball: Art del segle xix / Art del segle xx / Art contemporani / Pintura del segle xix / Pintura del segle xx / Escultura del segle xix / Escultura del segle xx / Colleccionisme dart / Ensenyament de lart

Núria Gil Duran és doctora en història de l’art per la Universitat Rovira i Virgili. És llicenciada en geografia i història, especialitat d’història de l’art per la Universitat de Barcelona (UB). Ha estudiat el Màster Europeu Estudis Culturals Mediterranis a la Universitat Rovira i Virgili i és professora associada de la Universitat Rovira i Virgili (des del 2003). És membre del grup de recerca DHIGECS (UB) i és col·laboradora del grup de recerca GREPAI (Universitat de Girona). És membre del Consell Assessor del Museu de Tortosa, patrona de l’Institut Ramon Muntaner (Fundació Privada dels Centres d’Estudis de Parla Catalana), i ha estat membre del jurat de diferents premis, entre els quals destaca el Festival A Cel Obert. Ha estat directora de la Galeria Fernando Alcolea de Barcelona (1996-2001).

Les línies d’investigació que té obertes són l’educació artística i la difusió de l’art i la història de l’art als museus i centres d’art de les Terres de l’Ebre, la sociologia de l’art i la incidència dels esdeveniments artístics en els contextos locals i la interrelació de l’art amb les ciències socials.
  Com a investigadora, s’ha especialitzat en l’art del segle xix, l’art del segle xx i l’art contemporani. En la darrera dècada ha treballat l’art i els artistes de les Terres de l’Ebre amb trajectòria internacional, i s’ha interessat especialment en el patrimoni artístic, els escultors i els artistes contemporanis. Desenvolupa projectes sobre artistes destacats que han tingut relació amb les Terres de l’Ebre per la seva vida o obra, com ara Pablo Picasso o Emili Fontbona, del qual és coeditora de la seva obra en bronze, projecte presentat al Museu Nacional d’Art de Catalunya, el Museu Picasso de Barcelona, el Museu de Montserrat, el Museu Marès i el Museu d’Art Modern de Tarragona.
  Dirigeix la col·lecció «Campus Terres de l’Ebre» de la Universitat Rovira i Virgili sobre personatges dels segles xix i xx, entre els quals s’inclouen escultors, pintors, arquitectes i músics com ara Agustí Querol, Francesc Gimeno, Felip Pedrell, Victori Beltrí o Carles Mani, incloent-hi nissagues d’escultors ebrencs. Ha impartit conferències sobre Agustí Querol, Carles Mani, el patrimoni artístic del territori ebrenc, escultors ebrencs i monogràfics d’artistes, com ara Soriano-Montagut, Miquel Paton o Cinta Sabaté, de la qual ha comissariat diverses exposicions.
  És coautora, entre altres obres, d’Història de les Terres de l’Ebre, vol. v, Art i cultura (Tortosa, Fundació Ilercavònia Futur i URV, 2010); Personatges de la història social, política i econòmica del territori ebrenc al segle xix (Tarragona, URV, 2010), i Personatges de la història social, política i econòmica del territori ebrenc al segle xx (Tarragona, URV, 2010). Ha escrit a revistes especialitzades articles sobre Modernisme, Picasso, l’art i les disciplines de les ciències socials i els artistes contemporanis, i ha coordinat publicacions.
  Ha participat en congressos i ha donat conferències a Tarragona, València, Barcelona, París, Budapest, Montpeller i Nantes. Ha comissariat i ha prologat exposicions, com ara «Baldomer Galofre, l’homenatge cent anys després», «Llavor ebrenca, patrimoni escultòric dels segles xix i xx», «Benet Espuny, l’artista des de l’ànima», «Patrimoni documental i bibliogràfic de les Terres de l’Ebre», «Col·lecció Cinca-Piqué, Ignasi Blanc. Berlín 20 + 1», «Primer any d’universitat pública a les Terres de l’Ebre», «Artistes de Tortosa a Avignon», «Història de l’art a través dels cartells. Col·lecció Ricard Salvat» i «Matías Krahn, Joaquim Espuny, Joan Antoni Blanc, Art Jove TE», entre d’altres.
  Fou tutora d’Art Jove Terres de l’Ebre, de la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya (2009-2012). Com a directora de la Galeria Fernando Alcolea, l’ha representat a fires com ara ArtExpo, Saló d’Antiquaris de Barcelona o Arco a Madrid, i a exposicions itinerants a l’Estat espanyol (Barcelona, Madrid, Bilbao, València, la Corunya, Sevilla, Màlaga i Saragossa).
  Com a docent i investigadora, des de la universitat compagina la seva recerca sobre la història de l’art amb la recerca de les ciències socials a l’educació i la relació amb les manifestacions artístiques en context.



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí