ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 24/10/2013

Vidal Franquet, Jacobo
Tortosa (Baix Ebre), 1976

Àrees de treball: Art gtic / Art renaixentista / Art barroc / Orfebreria

Jacobo Vidal Franquet és doctor en història de l’art per la Universitat de Barcelona i professor del Departament d’Història de l’Art de la Universitat de Barcelona.

El primer interès temàtic de la seva recerca ha estat el territori de l’antic bisbat de Tortosa en època medieval i moderna. De l’estudi d’aquesta geografia deriven bona part de les seves publicacions més importants, com ara Les imatges de la Mare de Déu de la Cinta (Tortosa, Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre, 2004), Cultura i art a la Tortosa del Renaixement (Tortosa, Arxiu Històric Comarcal de les Terres de l’Ebre, 2005; amb E. Querol), «Pere Compte. Mestre major de les obres de la Seu de Tortosa» (Anuario de Estudios Medievales, Barcelona, 2005) o El pintor de la ciutat. Tortosa. Segles xiv-xv (Valls, Cossetània, 2011). En el mateix sentit, destaquen els estudis relacionats amb la seva tesi doctoral, Les obres de la ciutat. L’activitat constructiva i urbanística de la Universitat de Tortosa a la baixa edat mitjana (2006; publicada per Publicacions de l’Abadia de Montserrat el 2008), entre els quals es troben La construcció de l’assut i sèquies de Xerta-Tivenys (Tortosa) a la baixa edat mitjana. De la promoció municipal a l’episcopal (Benicarló, Onada, 2006) o Les muralles de Tortosa a la baixa edat mitjana (Tortosa, Amics dels Castells - Amics i Amigues de l’Ebre, 2007). Dins el mateix àmbit, ha coordinat diverses obres col·lectives, com ara Tortosa. El patrimoni (Benicarló, Onada, 2008) i, juntament amb Jordi À. Carbonell, Art i cultura, cinquè volum de la Història de les Terres de l’Ebre (Tortosa, Fundació Ilercavònia Futur i Universitat Rovira i Virgili, 2010).
  Forma part dels grups de recerca «Magna Ars» i «Ligna.cat», dedicats a l’estudi dels intercanvis artístics en els segles del gòtic i a la construcció de cobertes de fusta en l’àmbit mediterrani, respectivament. En el marc d’aquests projectes, d’abast internacional, ha dut a terme diversos estudis sobre l’arribada de mestres forans a la Catalunya medieval, sobre l’establiment de tallers de draps de ras a la Corona d’Aragó o sobre les diverses tipologies documentals de què es disposa per a l’estudi dels teginats medievals i moderns.
  Així mateix, ha desenvolupat una àmplia activitat com a divulgador del patrimoni històric i artístic de les Terres de l’Ebre, obra parcialment recollida en els volums Patrimoni al rebost (2004-2005) i Vides Aixorejades (2007), editats pel setmanari La Veu de l’Ebre.



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí