|
Gom, Sara
Cervera (Segarra), 23
de setembre de 1994
Àrees de treball:
Colleccionisme dart / Art del segle xx / Patrimoni / Historiografia |
|
Sara Gomà Vila és doctora en història de l’art per la Universitat Autònoma de Barcelona (2021), màster en anàlisi i gestió del patrimoni artístic (2017) i graduada en història de l’art amb menció en anàlisi i gestió del patrimoni artístic (2016) per la mateixa universitat. La seva tesi doctoral es titula Fernando Rivière de Caralt (1904-1992): vida i llegat d’un col·leccionista d’art i ha estat dirigida pel doctor Bonaventura Bassegoda i Hugas.
En l’àmbit laboral, ha exercit tasques de documentació, inventari i gestió del patrimoni artístic tant en el sector privat com en el públic. En aquest sentit, a la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell (2016) ha catalogat la col·lecció de fullets i catàlegs d’exposicions, la imatgeria popular i les auques de la Col·lecció Pau Vila Dinarés i els plànols d’arquitectura i urbanisme de l’arquitecte Joaquim Manich Comerma. D’altra banda, ha catalogat i digitalitzat els fons fotogràfics de la Col·lecció Fernando Rivière de Caralt conservats a l’Institut Amatller d’Art Hispànic (2017), on també s’ha encarregat del tractament de diferents fons fotogràfics de l’Arxiu Mas, del qual ha actualitzat i fet manteniment de les bases de dades d’aquesta institució.
Ha sigut becària a la Unitat de Dinamització Comunitària de la Universitat Autònoma de Barcelona (2017), on ha exercit funcions de suport tècnic per a la planificació, realització, avaluació i difusió d’activitats de la Facultat de Filosofia i Lletres. Així mateix, ha sigut becària al Servei de Suport Tècnic i Inventari del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya (2019), on ha treballat en el tractament i l’automatització de la informació d’elements i entorns de l’inventari del patrimoni arquitectònic amb la finalitat de revisar i actualitzar l’Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya, així com els plans d’ordenació urbanística municipals (POUM) i la protecció d’elements arquitectònics (BCIL).
Com a professional independent, ha comissariat l’exposició d’art contemporani «Artdakí», durant els anys 2014 i 2016, la qual s’ha desenvolupat als aparadors de comerços i en diferents equipaments culturals del carrer Major de Cervera (Segarra). Igualment, ha fet tasques de suport tècnic a l’exposició temporal «Anatomies del desarrelament. Dibuixos de Josep Madaula» i a l’activitat cultural Nit d’Art a Sabadell, organitzades per la Fundació Bosch i Cardellach de Sabadell (2016). A més a més, amb la doctora en història de l’art Ester Baron ha comissariat l’exposició temporal «L’univers artístic de Josep Segura i Curcó (1910-1993). Una aproximació a la seva obra», una mostra commemorativa per al trentè aniversari de la mort de l’artista, celebrada l’any 2023 al Soleràs (Garrigues).
És col·laboradora habitual de l’associació cultural La Nova de Cervera, en què ha participat, especialment, en l’organització dels actes del cicle de patrimoni i literatura L’accent, dedicats a les Guerres Carlines (febrer del 2024) i als indians de Cervera i la Segarra (setembre del 2024). |
Pel que fa a la recerca, ha aprofundit en l’estudi del col·leccionisme artístic a Catalunya, sobre el qual ha publicat diversos articles i ha impartit conferències en simposis d’àmbit nacional. En relació amb la seva tesi doctoral, ha realitzat una ponència en la novena Jornada Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus (Palau Maricel de Sitges, 2020) i ha publicat l’article «Fernando Rivière de Caralt (1904-1992)» (Revista Blanda, 2021), així com una entrada biogràfica sobre aquest col·leccionista al Repertori de col·leccionistes i col·leccions d’art i arqueologia de Catalunya (Institut d’Estudis Catalans, 2021). Igualment, en el marc d’aquest darrer projecte dedicat a l’estudi del col·leccionisme d’art de Catalunya, entre els anys 2022 i 2025, ha redactat les entrades corresponents als col·leccionistes Raül Roviralta i Astoul (1891-1979), Fernando Benet Rasbó (1880-1954), Josep Barbey i Prats (1894-1945), Estanislau Canals i Tarrats (1897-1981) i Santiago Julià i Bernet (1886-1956). Paral·lelament, com a resultat d’aquestes investigacions, ha publicat l’article «Raül Roviralta Astoul, una aproximació a la seva col·lecció» (Servei d’Arxiu Municipal de Lloret de Mar, 2022), ha impartit la conferència «Fernando Benet Rasbó (1880-1954): el pintor col·leccionista. L’obra d’una vida dedicada a l’art» amb motiu de l’onzena Jornada Mercat de l’Art, Col·leccionisme i Museus (Palau Maricel de Sitges, 2022) i ha possibilitat la donació d’obra de l’escultor Frederic Marès i Deulovol que formava part d’aquesta col·lecció al Museu Frederic Marès, de Barcelona (2024).
Conjuntament amb la doctora en història de l’art Aurora Ogalla, ha aprofundit en l’estudi de l’obra de l’artista català Jaume Escala i Vallés (1926-2013), sobre el qual han publicat l’article «Jaume Escala al descobert. Notes sobre la seva trajectòria» (Emblecat. Estudis de la Imatge, Art i Societat, 2023). En l’àmbit de la història més recent del col·leccionisme a l’Estat espanyol, han fet un balanç de la situació actual i han donat veu als professionals del sector i, com a resultat d’aquest estudi, han publicat el llibre Geometrías del coleccionismo. Una suma de diferentes voces (Art & Law, 2024, col·l. «Compás de Espera»). |
|
|
Institut d'Estudis Catalans. Carrer del Carme, 47; 08001 Barcelona
Telèfon +34 932 701 620. dhac@iec.cat - Informació legal En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors |