M.ª Paz Soler ha comissariat nombroses exposicions de la seua especialitat. A més, ha redactat un conjunt de publicacions que constituïxen un corpus fonamental per a l’estudi de la ceràmica valenciana i de la seua història i també per al de les col·leccions del Museu Nacional de Ceràmica, especialment pel que fa a indumentària i joieria popular. Sobre aquest tema en particular cal ressaltar el catàleg de l’exposició «Cerámica valenciana (siglos xiii a xix)» (1980) i la guia del Museu Nacional de Ceràmica publicada el 1985, així com la seua participació en les publicacions La joyería española: de Felipe II a Alfonso XIII (1998) i El esplendor de los Omeyas cordobeses (2001). També ha elaborat els catàlegs d’algunes de les exposicions que ella mateixa ha comissariat: «València-Flandes: rutes mediterrànies de la ceràmica» (Bruges, 1997), «València-Nàpols: rutes mediterrànies de la ceràmica» (Nàpols, 1997), «Sicília i la Corona d’Aragó: rutes mediterrànies de la ceràmica» (Xàtiva, Palerm i Caltagirone, 1999), «Rafael Monleón Torres. Pintor i arqueòleg naval» (València, 2008) o «Alcora: cerámica de la Ilustración. La colección Laia-Bosch en el Museo Nacional de Cerámica» (València, 2010).
Com a experta, Soler destaca per la seua participació en congressos i en la publicació d’obres generals i d’articles en revistes, així com per la seua labor docent en matèries de la seua especialitat. Es pot ressenyar la seua col·laboració en La cerámica islámica en la ciudad de Valencia, d’Andrés Bazzana (Ajuntament de València, 1983), o en el volum Maurofilia. Las falsas Alambras (Patronato de la Alhambra y el Generalife, 2013). Destaquen també les comunicacions impartides en diferents edicions del Congrés Internacional de Ceràmica Medieval en el Mediterrani Occidental (Toledo, 1981; Siena, 1984; Florència, 1986; Lisboa, 1987; Mértola, 1991). Ha publicat articles en revistes com Archivo de Arte Valenciano i Antiquariato; es va encarregar del capítol «Cerámica valenciana» de Summa artis. Historia general del arte, vol. XLII: Cerámica española (Madrid, Espasa Calpe, 1997), i va redactar apartats de la Historia de la cerámica valenciana (València, Vicent García, vol. II, 1988; vol. III, 1989; vol. IV, 1992).
La passió de M.ª Paz Soler pels viatges i la història s’endevina en la temàtica de les seues publicacions, que recorren les rutes de producció de la ceràmica i altres arts industrials de llarg a llarg de la mar Mediterrània. |