Aleix Roig Pallarés és doctor en estudis humanístics per la Universitat Rovira i Virgili, títol assolit gràcies a la tesi Antoni Casanova i Estorach (1847-1896), monografia i catàleg raonat. Aquest estudi és el més complet elaborat fins ara sobre la vida i l’obra del que va arribar a ser un dels pintors més cotitzats del seu temps a escala mundial.
Més enllà d’aquesta investigació, Aleix Roig ha desenvolupat la seva trajectòria professional en l’àmbit dels museus. Concretament, ha treballat al Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) com a comissari de l’exposició dedicada al paisatgisme del segle xix titulada «El batec de la natura» (MNAC, 2022). En aquest centre també s’ha encarregat de la catalogació del fons de gravats espanyols del segle xx, i ha estat documentalista de l’exposició «Oriol Maspons. La fotografia útil», de la renovació dels àmbits de Renaixement i Barroc i de la mostra itinerant «Tiempo de ensoñación. Andalucía en el imaginario de Fortuny» (MNAC, Obra Social La Caixa i Patronato de la Alhambra), que es va poder veure a Granada, Saragossa i Sevilla entre els anys 2016 i 2017.
També ha dut a terme diverses tasques a les Terres de l’Ebre, entre les quals destaca el comissariat del projecte de remodelació del Museu de Tortosa. Al mateix centre també ha estat el responsable de la catalogació del fons artístic de la Fundació Cinca Piqué i del llegat de l’artista Frederic Mauri, així com de la revisió i l’actualització de les dades del fons arqueològic. En l’àmbit ebrenc, a més, ha participat en l’ampliació del Centre d’Art Joan Lahosa i Valimanya. Paral·lelament, també ha treballat en el sector de l’arxivística: s’ha encarregat de les tasques de responsable del Cens de Fotografia Antiga de les Terres de l’Ebre i Lleida —realitzat per la Generalitat de Catalunya—, de l’actualització de les dades del fons arxivístic municipal de Tortosa a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre i de la identificació de diversos documents destacats de la memòria històrica de la Guerra Civil espanyola a l’Arxiu Comarcal de la Terra Alta. |