ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZ  

Actualització: 16/7/2024

Montolo Torn, David
Valncia, 27 d'octubre de 1974

Àrees de treball: Art medieval / Art renaixentista / Art barroc / Crtica dart / Museografia / Conservaci i restauraci

David Montolío Torán és llicenciat en geografia i història per la Universitat de València (1992-1997) i doctor en història de l’art per la mateixa universitat (2013). Exerceix de professor associat al Departament d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història de la Universitat de València. També és diplomat en llengua siríaca per l’Acadèmia de Llengües Bíbliques de la Facultat de Teologia Sant Vicent Ferrer de València.
  Havent obtingut beques de la Xarxa de Museus de la Generalitat Valenciana per al Museu Catedralici de Sogorb (1998 i 2000) i havent treballat com a historiador de l’art a la fundació La Llum de les Imatges (2001) és, des del 2002, conservador d’art a la catedral i a la diòcesi de Sogorb-Castelló. És l’encarregat d’obres, abadies i arxiu de propietats, així com tècnic de patrimoni cultural i tècnic de l’Arxiu Històric Diocesà i Catedralici.
  És membre assessor del Centre d’Art d’Època Moderna, de la Universitat de Lleida, i del Consell Assessor de l’Institut de Cultura de l’Alt Palància. A més, és el president de l’Associació d’Amics del Museu Gonzalvo, a Rubielos de Mora (Terol, Aragó); és col·laborador de l’Associació Aragonesa d’Escriptors i, també, coordinador de la revista cultural Yuste, de l’Associació Navarro Reverter, de Sogorb (Alta Palància).

La seua recerca, mitjançant diversos projectes, publicacions i altres iniciatives, se centra en l’edat moderna (finals del segle xv i segles xvi, xvii i xviii), amb una atenció especial al Renaixement i al classicisme en l’època dels Àustries, la conservació del patrimoni i la restauració i la crítica de l’art contemporani. Les revistes Maestro de Rubielos i Montholiv apleguen part dels seus escrits i pensaments referents a la crítica i la història d’art.
  Ha participat com a especialista en la catalogació i l’inventari de patrimoni artístic valencià del Ministeri de Cultura i de la Generalitat Valenciana i ha estat convidat com a conferenciant a la Universitat de València, la Universitat Catòlica de València Sant Vicent Màrtir i la Universitat Jaume I de Castelló, entre altres institucions. A més, ha escrit diversos llibres i publicat nombrosos articles, sempre relacionats amb la història i la crítica d’art. Ha estat col·laborador tècnic en la redacció de catàlegs urbans (Pla General d’Ordenació Urbana, PGOU), ha dirigit el muntatge expositiu del Museu Catedralici de Sogorb, el Museu Etnogràfic de Gaibiel, el Museu Etnogràfic i Arqueològic de Callosa d’en Sarrià i el Museu Cocatedral de Castelló, entre d’altres.
  Ha comissariat nombroses exposicions d’art a la Comunitat Valenciana i l’Aragó. En són alguns exemples «Imatges de la mística. El patrimoni del Reial Convent de Monges Caputxines de Castelló» (Museu de Belles Arts de Castelló, 2004), «El Sant Desert» (Museu de Belles Arts de Castelló, 2005), «Espais de llum» (La Llum de les Imatges, Borriana, Vila-real i Castelló, 2008), «Manolo Rodríguez, una visión retrospectiva» (Bancaja, 2010), «Una llum a les tenebres» (Bancaja, 2011), «Arte de vanguardia en la diócesis de Segorbe-Castellón» (Fundació Bancaixa Segorbe, 2013), «Magnificat. Nuevas metáforas de lo sagrado» (Fundació Bancaixa Castelló, 2014), «Una biblioteca mágica» (Rubielos de Mora, 2016) i «La llum de la memòria» (Castelló, 2019), entre d’altres.
  Ha participat en exposicions al llarg de la geografia espanyola com a especialista en la coordinació i col·laboració en la redacció de catàlegs. Cal destacar «La llum de les imatges» (Sogorb, 2001-2002), «La biblioteca del Seminario de Segorbe. Exlibris, instrucción y docencia, s. xv-xix» (Sogorb, 2002), «La memòria daurada. Obradors de Morella, s. xiii-xvi» (Morella, 2003), «Bartolomé Bermejo i la pintura hispanoflamenca» (Barcelona i Bilbao, 2003), «Immaculada» (Edats de l’Home, Madrid, 2005) o «Lux Mundi» (Edats de l’Home, Burgos, Sahagún i Carrión de los Condes, 2021), entre d’altres.

  Es pot completar aquesta informació a:
David Montolío-Torán (Academia.edu)



 

Institut d'Estudis CatalansCarrer del Carme, 47; 08001 Barcelona 
Telèfon +34 932 701 620.  dhac@iec.cat - Informació legal
En el correu del projecte no s'atendran peticions de contacte amb els historiadors

 

José de Manjarrés y de Bofarull Josep Puiggarí Llobet Josep Gudiol Cunill Josep Puig i Cadafalch Josep Pijoan i Soteras Josep Francesc Ràfols i Fontanals Cèsar Martinell i Brunet Joan Ainaud i de Lasarte Josep Gudiol i Ricart  Maria Lluïsa Borràs Gonzàlez presentació crèdits Bartomeu Ferrà i Perelló Antoni Pons Luís Tramoyeres Felipe Maria Garín Elías Tormo Manuel González Martí